ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Το CNN Greece στο Γαλάτσι: «Πρεμιέρα» ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός - Το CNN Greece στο Γαλάτσι: «Πρεμιέρα» ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με εντατικούς ρυθμούς ξεκίνησαν οι εργασίες των πρώτων 25 Κινητών Ομάδων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατά του κορωνοϊού, με εξορμήσεις σε μητροπολιτικά κέντρα και δήμους όπως η Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα αλλά και σε σωφρονιστικά ιδρύματα, όπως οι φυλακές Δομοκού.

Το CNN Greece βρέθηκε τη Δευτέρα στο 2οΚΑΠΗ Γαλατσίου, όπου τέσσερις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ ήλεγξαν συνολικά 60 υπαλλήλους του Δήμου που έρχονται σε επαφή με το κοινό, όπως και οι υπάλληλοι «Βοήθεια στο σπίτι», της κοινωνικής υπηρεσίας και της καθαριότητας. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι καλυφθεί κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όλη η επικράτεια.

Προτεραιότητα των Κινητών Ομάδων είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων, η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η ενίσχυση της διαδικασίας ιχνηλάτησης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σταδιακά θα αναπτυχθούν συνολικά 500 Κινητές Ομάδες. Θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια. Θα διενεργούν μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού και σε δεύτερο χρόνο -στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης- θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020» και έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ως ο Οργανισμός που από τη σύσταση του είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο και την πρόληψη νοσημάτων για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, ξεκίνησε από την υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Κινητών Ομάδων για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί, οι οποίοι υπεβλήθησαν στον σχετικό έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του ιού SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται εντός της ημέρας και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η πρόσληψη τους.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ΤΑΧΙ, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, στα ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λπ. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Η μη τήρηση του μέτρου αυτού επιφέρει πρόστιμο 150 ευρώ.

Ο βασικός κανόνας για την χρήση της μάσκας είναι πως πρέπει να εφαρμόζουμε υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν την τοποθετήσουμε στο πρόσωπό μας αλλά και αφού την βγάλουμε.

Εάν πρόκειται για υφασμάτινη μάσκα τότε μετά από κάθε χρήση πρέπει να γίνεται πλύση με νερό και σαπούνι, ή στο πλυντήριο στους 60 με 90 βαθμούς και έπειτα να σιδερώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ