ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - «Άδειες καρέκλες»: Διαμαρτυρία των εργαζομένων της εστίασης σε όλη την Ελλάδα

Κορωνοϊός - «Άδειες καρέκλες»: Διαμαρτυρία των εργαζομένων της εστίασης σε όλη την Ελλάδα
CNN Greece

Εργαζόμενοι της εστίασης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης συμβολική διαμαρτυρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση «Empty Chairs,» δηλαδή άδειες καρέκλες.

Σύνταγμα

Το Σύνταγμα γέμισε με 200 άδειες καρέκλες που είχαν πάνω τους χάρτινες ταμπέλες τα αιτήματα του κλάδου, όπως η επιδότηση ενοικίου στο 100%, η μείωση ΦΠΑ στο 6%, η μείωση 50% στα δημοτικά τέλη μέχρι το τέλος του 2020 και πολλά άλλα.

Ο Καββαθάς Γιώργος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων μιλά στην κάμερα του CNN Greece.

Όπως εξηγεί:

«Ο κλάδος ζητά από την κυβέρνηση την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, στο 6% όπως και στον καφέ καθώς και την επιχορήγηση του κλάδου για κεφάλαιο κίνησης για να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα από την 1η Ιουνίου, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης, την στήριξη των θέσεων εργασίας για να μην υπάρξει ανεργία».

Θεσσαλονίκη

Συμβολική διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες πραγματοποιήθηκε από μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, στον Λευκό Πύργο.

Συγκεκριμένα, επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης τοποθέτησαν άδειες καρέκλες ζητώντας βιώσιμες λύσεις για την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους.

Μάλιστα, έστρωσαν και τραπέζι με φωτογραφίες πολιτικών αρχηγών και ένα χαρτί που γράφει «οι υπόλοιπες θα μείνουν άδειες;».

Βόλος

Με άδειες καρέκλες μπροστά από το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην παραλία του Βόλου, διαμαρτυρήθηκαν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου τους, αφού ανησυχούν ότι δεν θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, λίγες ημέρες πριν την άρση των μέτρων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι «είμαστε μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο, που δείχνει ότι στο σύνολο της εστίασης, ενδέχεται να επαναλειτουργήσει μόλις το 20%. Περίπου το 50-60% πρόκειται για καταστήματα, που έχουν είτε μόνο εσωτερικούς χώρους, ή διαθέτουν ελάχιστο εξωτερικό χώρο. Ως τις 18 Μαΐου θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού. Αν τα κρούσματα είναι λιγοστά όπως είναι τώρα, θα είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί αυτά τα ημίμετρα που έχουν εξαγγελθεί ενδεχομένως να γίνουν πιο πραγματικά μέτρα. Η εστίαση είναι πληγωμένη. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% και 6% στο φαγητό, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης που βρίσκεται στο 30% για τις επιχειρήσεις, αλλά και να γίνει η επιδότηση προς τους εργαζόμενους. Πρέπει να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές με πλάνο τουλάχιστον 12 μηνών. Κορωνοϊό μπορεί να έχουμε και από τον Σεπτέμβριο και τα περισσότερα από τα καταστήματα λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο».

Αλεξανδρούπολη

Με περισσότερα από 140 άδεια καθίσματα τοποθετημένα στην πλατεία του Φάρου, στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας.

«Με την κίνηση αυτή θελήσαμε ν' αποτυπώσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας αλλά και το πόσο σημαντικοί είμαστε για την ελληνική οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για μία «ιστορική ημέρα για τον κλάδο της εστίασης».

Επιχειρώντας μία σύντομη αποτίμηση της συνεισφοράς της εστίασης στην οικονομία της χώρας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για τον κλάδο που «αναδείχθηκε πρωταθλητής μείωσης της ανεργίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα…, που συνεργάστηκε με σημαντικό αριθμό μικρών επιχειρήσεων (παραγωγής πάγου, ξηρών καρπών, πώλησης ποτών κ.α.), υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος κλάδος «πληρώνει υπέρογκα ποσά σε δήμους, περιφέρειες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία».

Δηλώνει αισιόδοξος ότι «ο κόσμος θα στηρίξει και την τοπική κοινωνία και όλα τα καταστήματα εστίασης», εκφράζοντας ταυτόχρονα όμως τον προβληματισμό «μετά από δυόμισι μήνες που είναι κλειστά (σ.σ. τα καταστήματα)», για το κατά πόσο αρκεί η βοήθεια του κόσμου για την επανεκκίνηση των εν λόγω επιχειρήσεων. «Για να μπορέσει να μείνει όρθιος, όσο μπορέσει ειδικά αυτό το καλοκαίρι, ο κλάδος της εστίασης, ζητάμε την καθολική μείωση του Φ.Π.Α. σε μονοψήφιο αριθμό, τη μείωση των εισφορών στο 50% με ανώτατο πλαφόν τα 250 ευρώ και τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων με το 3% του ετήσιου τζίρου τους, με ανώτατο ποσό τις 8.000 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Λάρισα

Σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία προχώρησε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας, τοποθετώντας άδειες καρέκλες στην πλατεία του Φρουρίου, θέλοντας να δείξουν με αυτόν τον τρόπο πως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι πολύ δύσκολη.

Οι καταστηματάρχες τοποθέτησαν άδειες καρέκλες όπου σχημάτιζαν το μήνυμα SOS, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης το συντομότερο δυνατό.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στα παράλια του νομού Λάρισας, με τον Σύλλογο καταστηματαρχών παραλίων νομού Λάρισας να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να ευαισθητοποιήσει την κυβέρνηση ώστε να στηρίξει έμπρακτα τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Πάτρα

Περισσότερες από 1.200 άδειες καρέκλες τοποθετήθηκαν στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του συλλόγου, Σπύρος Στεργίου, «η σημερινή εκδήλωση ήταν μία βουβή φωνή διαμαρτυρίας, ζητώντας από την Πολιτεία να μας βοηθήσει, ώστε να σταθούμε όρθιοι». Μάλιστα, ο σύλλογος ζητά ακόμη την στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ όπως σημειώνει ο Σπύρος Στεργίου, «στην Αχαΐα λειτουργούν περίπου 3.000 επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι».

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η δημοτική αρχή στηρίζει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του κλάδου εστίασης και αναψυχής, καθώς και όλων των επαγγελματοβιοτεχνών και των εργαζομένων».

Ηράκλειο

Οι καταστηματάρχες εστίασης του Ηρακλείου, συμμετείχαν απόψε στην κινητοποίηση «άδειες καρέκλες», τοποθετώντας εκατοντάδες καρέκλες από το δημαρχείο Ηρακλείου μέχρι και την πλατεία Λιονταριών, οι οποίες είχαν μεταξύ τους απόσταση δύο μέτρων. Με τον τρόπο αυτό όπως τόνισαν, προσπάθησαν να εκφράσουν την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά το μέλλον των επιχειρήσεών τους, που λόγω της πανδημίας διανύουν την πιο δύσκολη, όπως λένε, περίοδο που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μέχρι σήμερα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού- Διασκέδασης του νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γεωργαλής, εξήγησε ότι η αγωνία είναι τεράστια και πως η εικόνα με τις άδειες καρέκλες από την αποψινή δράση, θα είναι, ακόμη και όταν ανοίξουν τα καταστήματά τους, μια πραγματικότητα.

«Φοβόμαστε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα συμπαρασύρει μια σειρά από επαγγέλματα. Από τους εργαζόμενούς μας, μέχρι τις τροφοδοσίες, ακόμη και τις υποχρεώσεις μας σε ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο. Επικρατεί αβεβαιότητα και αυτό θέλαμε να καταδείξουμε με την αποψινή μας δράση» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαλής.

Χανιά

Στη συμβολική δράση «άδειες καρέκλες» συμμετείχε ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης Χανίων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία «Γιαλί Τζαμισί», στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης και είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς οι διοργανωτές ζήτησαν την λήψη μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων τους, σεβόμενοι ωστόσο τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Στην πλατεία τοποθετήθηκαν συμβολικά άδειες καρέκλες και ένα τραπέζι. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε σε ανακοίνωση των διοργανωτών, «σεβόμαστε πλήρως τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας αλλά ζητάμε, μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να μείνουμε ανοιχτοί και να ζήσουμε και εμείς και οι εργαζόμενοι μας αλλά και το σύνολο των κλάδων που επηρεάζονται άμεσα μαζί με εμάς».

Στην κινητοποίηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα συμμετείχαν μόνο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εστίασης, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία ανδρών του Λιμενικού Σώματος που έχει την ευθύνη ελέγχου στο Ενετικό Λιμάνι.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ