ΕΛΛΑΔΑ

Πολύτεκνοι χάνουν τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας

Πολύτεκνοι χάνουν τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας
EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Ψαλίδι» στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά καθώς πλέον λαμβάνονται υπόψιν τα εισοδήματα που παίρνουν από την πολιτεία η τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες.

Αποτέλεσμα είναι να απορρίπτονται αιτήσεις καθώς το συνολικό εισόδημα των οικογενειών εμφανίζεται μεγαλύτερο από το όριο που προβλέπεται σε σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο τη συγκεκριμένη απόφαση έχει υπογράψει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου την ώρα που το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 350 εκ. ευρώ από την ΕΕ.

Η απόφαση επηρεάζει πολλές οικογένειες που μέχρι πρόσφατα ήταν δικαιούχες των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας. Για παράδειγμα:


- Οικογένεια με 3 παιδιά, ετήσιο εισόδημα 7.345 ευρώ και 2.000 ευρώ καταθέσεις απορρίφθηκε από τη δωρεάν βοήθεια τροφίμων, επειδή το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ήταν 7.200 ευρώ. Έχασε δηλαδή τη βοήθεια τροφίμων για ένα χρόνο επειδή υπερέβη το εισοδηματικό όριο μόλις κατά 145 ευρώ!!! Η υπέρβαση αυτή μάλιστα δεν οφείλεται σε εισοδήματα από εργασία ή άλλη δραστηριότητα, αλλά στο γεγονός ότι συνυπολογίστηκαν και τα επιδόματα που δικαιούται ως τρίτεκνη οικογένεια. Χωρίς τα επιδόματα, το εισόδημα θα έπεφτε στις 5.800 ευρώ και η οικογένεια αυτή θα είχε το δικαίωμα να πάρει δωρεάν τρόφιμα για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών της.


-Τρίτεκνη οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 7.989,35 ευρώ, με μηδενικές καταθέσεις και με αξία ακίνητης περιουσίας 27.346 ευρώ απορρίφθηκε από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, καθώς υπερέβη το όριο των 7.200 ευρώ κατά 790 ευρώ, λόγω του συνυπολογισμού των επιδομάτων στο συνολικό εισόδημα! Αν δεν λαμβάνονταν υπόψη τα επιδόματα, το εισόδημα θα έπεφτε κάτω από 6.000 ευρώ και αυτομάτως θα εντασσόταν στο πρόγραμμα βοήθειας για τις φτωχές οικογένειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ