ΕΛΛΑΔΑ

Η παιδιατρική επιστημονική κοινότητα διερευνά τη συσχέτιση του κορωνοϊού με τη νόσο Καβασάκι

Η παιδιατρική επιστημονική κοινότητα διερευνά τη συσχέτιση του κορωνοϊού με τη νόσο Καβασάκι
INTIME NEWS/ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΓΙΩΤΑ

«Η παιδιατρική επιστημονική κοινότητα διερευνά τη συσχέτιση του κορωνοϊού με την κλινική εικόνα που είναι παρόμοια με αυτή του συνδρόμου Καβασάκι (Kawasaki)», δηλώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου διευκρινίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι τα τελευταία δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, που αναφέρουν σημαντική αύξηση κρουσμάτων Καβασάκι σχετιζόμενα με κορωνοϊό σε παιδιά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επιστημονικά περιοδικά, «και δεν αλλάζουν την εκτίμηση μας ότι η νόσος Covid στα παιδιά είναι σαφώς ηπιότερη σε σχέση με τους ενήλικες».

«Τα δημοσιεύματα αυτά δε μας ξαφνιάζουν», τονίζει η καθηγήτρια, «γιατί από τους ενήλικες ξέραμε ότι κάποιοι ασθενείς με Covid εμφανίζουν μία πολυοργανική υπερ-φλεγμονώδη αντίδραση. Τώρα που στην Αγγλία και στην Αμερική αυξήθηκαν τα κρούσματα με κορωνοϊό σε παιδιά, είδαμε ανάλογη εικόνα, που στην παιδιατρική μάς θυμίζει το Καβασάκι».

Τα πρώτα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει η κ Παπαευαγγέλου, δείχνουν μάλιστα ότι τα περιστατικά με covid και εικόνα παρόμοια του Καβασάκι είναι πιο συχνά σε παιδιά αφροαμερικανικής καταγωγής «επιβεβαιώνοντας έτσι την υπόθεσή μας ότι η υπερ φλεγμονώδης αντίδραση έχει γενετικό υπόστρωμα».

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα παιδί με τυπική εικόνα Καβασάκι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που όμως είναι αρνητικό στον κορωνοϊό, προσθέτει η κ Παπαευαγγέλου επισημαίνοντας ότι όλη η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το φαινόμενο αυτό.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε συμπεράσματα σε λίγες εβδομάδες», λέει χαρακτηριστικά. Στο θέμα αναφέρθηκε, άλλωστε, και στη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η νόσος Καβασάκι είναι μία σπάνια νόσος για την οποία όμως υπάρχει θεραπεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ