ΕΛΛΑΔΑ

Δέκα χιλιάδες μάσκες προσέφερε η Ουγγαρία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δέκα χιλιάδες μάσκες προσέφερε η Ουγγαρία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δέκα χιλιάδες προστατευτικές μάσκες προσώπου προσέφερε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, προκειμένου  να προστατευτεί το πλήρωμα του από τον κορωνοϊό.

Τη δωρεά μετέφερε στην έδρα του Πατριαρχείου στο Φανάρι, την Παρασκευή, ο γενικός πρόξενος της Ουγγαρίας στην Κωνσταντινούπολη, Laszlo Keller, ο οποίος συνοδευόταν από τον βοηθό του, Tamas Torma.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους στο Πατριαρχικό Γραφείο, που διεξήχθη σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την ουγγρική κυβέρνηση για τη δωρεά της, αλλά και για την εν γένει αρμονική συνεργασία της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παρέδωσε δε στον γενικό πρόξενο Πατριαρχικά Γράμματα προς τους πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας, με τα οποία εκφράζει τις ευχαριστίες της Μητρός Εκκλησίας για την αυθόρμητη και ευγενική αυτή δωρεά, ιδιαιτέρως χρήσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η διανομή των προστατευτικών μασκών θα πραγματοποιηθεί μέσω των επαρχιούχων ιεραρχών του Θρόνου στην Τουρκία και των εποπτών των διαφόρων περιφερειών των Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως καθώς και από τη Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, το 2017, δώρισε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένα κτίριο 9.000 τ.μ., στο κέντρο της Βουδαπέστης, το οποίο μετά τις απαραίτητες ανακαινιστικές εργασίες που ξεκινούν εφέτος, με την χρηματοδότηση της ίδιας κυβερνήσεως, θα αποτελέσει την έδρα της Εξαρχίας του στην χώρα, που τελεί υπό τη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Αυστρίας.

Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2014, υπεγράφη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ουγγρικής κυβέρνησης, σύμφωνο συνεργασίας, με το οποίο ρυθμίζονται οι σχέσεις της Εξαρχίας Ουγγαρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω σύμφωνο επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε στην ιστορία της Ουγγαρίας: «Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφεραν εδώ την Ανατολική Χριστιανοσύνη, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα ως ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα. Ήδη πριν από την ίδρυση του κράτους το αρχαίο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καλλιεργούσε σχέσεις με τον Ουγγρικό λαό και έστειλε τον επίσκοπο Ιερόθεο για να διαδώσει τον Χριστιανισμό».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Βουδαπέστη, το 2001, του απονεμήθηκε, σε ειδική τελετή στο Κοινοβούλιο, το παράσημο του Μεγαλόσταυρου της Ουγγρικής Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ