ΕΛΛΑΔΑ

Πατούλης: Διεθνείς προδιαγραφές οργάνωσης ξενοδοχείων για την ασφαλή φιλοξενία τουριστών

Πατούλης: Διεθνείς προδιαγραφές οργάνωσης ξενοδοχείων για την ασφαλή φιλοξενία τουριστών
Φωτογραφία Αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Τη δημιουργία διεθνών προδιαγραφών οργάνωσης των ξενοδοχείων που να ανταποκρίνονται στην καινούργια πραγματικότητα που η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επιφέρει στον τουρισμό της Αττικής, της Ελλάδας και του κόσμου, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ) κ. Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικής ημερίδας για την «Νέα Τουριστική Πολιτική» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής ως Προέδρου του Εθνικού Φορέα Τουρισμού Υγείας -ΕΛΙΤΟΥΡ και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής.

«Είναι η πρώτη φορά, που η ασφάλεια της ταξιδιωτικής υγείας έχει τον πρώτο λόγο για το άνοιγμα της Ελλάδας στον διεθνή τουρισμό. Και αυτό είναι και το σκαλοπάτι μας, και η πόρτα στον μεγάλο ορίζοντα του Tουρισμού Υγείας για το άμεσο μέλλον. Είναι τώρα η στιγμή που μας καλεί να συστρατευτούμε και να στοιχίσουμε από κοινού τις δυνάμεις και τον επαγγελματισμό που ο χώρος της Υγείας και ο τουριστικός χώρος έχουν να επιδείξουν, για να αντιμετωπίσουμε την αυγή και τους ορίζοντες της νέας ημέρας που ξημερώνει για τον τουρισμό του κόσμου και της Ελλάδος», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές όπως αυτές περιγράφονται στο πρότυπο B&W CERT, προβλέπεται η καθιέρωση, πλέον σε κάθε ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι του 2020: του Λευκού Γραφείου, (White Office), ενός ειδικά σχεδιασμένου γραφείου – υποδοχής και πρώτων βοηθειών του ξενοδοχείου, προσανατολισμένου κατάλληλα για τις απαιτήσεις της πανδημίας, με την προϋπόθεση της εκπαίδευσης τμήματος του προσωπικού σε θέματα πρώτων βοηθειών, και την υλοποίηση συμβάσεων με παρόχους υγείας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας και με τον σχεδιασμό όλων των λεπτομερειών για την διαχείριση επείγοντος περιστατικού κορωνοϊού στις μονάδες φιλοξενίας, παράλληλα με τη λειτουργία και του παραδοσιακού Μπλε Γραφείου Πρώτων Βοηθειών (Blue Office) που ούτως ή άλλως θα πρέπει να λειτουργεί με επιστημονικότητα σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Δέκα κατηγορίες ενεργειών εντάσσονται, επίσης, στην καθημερινή λειτουργία των μονάδων φιλοξενίας σύμφωνα με το ανανεωμένο πρωτόκολλο Λευκών Υπηρεσιών, (White Service), που προβλέπει:

Επιδημιολογική επιτήρηση και διαχείριση επισκεπτών και προσωπικού, τυπικά μέτρα προστασίας και υγιεινής, ασφάλεια τροφίμων, ασφάλεια αέρα και συστημάτων κλιματισμού, υγιεινή νερού, ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Kαι φυσικά τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας και την τήρηση των οδηγιών της διεθνούς κοινότητας και της ελληνικής επιστημονικής Αρχής, του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση και την πρόληψη μολύνσεων του κορωνoϊού.

Οι εν λόγω προδιαγραφές οργάνωσης B&W CERT, θέτουν επίσης ειδικές λεπτομέρειες για ποσοστό ελεύθερων δωματίων που θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα για την απομόνωση και διαχείριση επισκεπτών που τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα κορωνοϊού. Η ανάπτυξη και προσαρμογή των προδιαγραφών του προτύπου, στις επί μέρους μονάδες φιλοξενίας της χώρας, θα περιλαμβάνει φυσικά όλα τα πρωτόκολλα και κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ, που έχει ήδη εκδώσει ή θα εκδώσει στο μέλλον, ως Εθνική Αρχή.

Ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας εξέφρασε την ικανοποίησή του κατά την διάρκεια της τηλε-ημερίδας για την πρωτοβουλία και στοχευμένη εισήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής και υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον τουρισμό απαιτεί ρεαλισμό.

«Στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί, τρεις πρέπει να είναι οι στόχοι μας», δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού, και εξήγησε:

«1ον: Η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό για το δύσκολο 2020.

2ον: Η διαμόρφωση πρωτοκόλλων ασφάλειας τόσο στη διαμονή των επισκεπτών μας όσο και στις μεταφορές ώστε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ασφαλή τουριστικό προορισμό.

3ον: Η διαμόρφωση ενός νέου στρατηγικού αναπτυξιακού προτύπου για τον τουρισμό μας».

«Για να το πω απλά», είπε ο κ. Κόνσολας «πρέπει να χτίσουμε από την αρχή ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα».

Για ιστορικό μετασχηματισμό που δημιουργεί την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας τουριστικής πολιτικής 2020-2050 μίλησε ο κ. Μελέτης Tζαφέρης, Πρόεδρος της Swiss Approval, ο οποίος τόνισε ότι οι υφιστάμενες «Μονάδες Φιλοξενίας» πρέπει να μετατραπούν επιτυχώς σε «Μονάδες Ασφαλούς Φιλοξενίας».

Στην τηλε-ημερίδα συμμετείχαν η καθηγήτρια περιβαλλοντικής πολιτικής, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, που υποστήριξε την ανάγκη εκπαίδευσης των εμπλεκομένων στην τουριστική βιομηχανία, το οποίο, άλλωστε, αποτελεί και βασικό άξονα των διεθνών πρωτοκόλλων, και η κ. Χριστίνα Παπανικολάου, τ. Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του προτύπου B&W CERT, που υπογράμμισε την θετική επίπτωση του προτύπου στην καθημερινή λειτουργία των μονάδων φιλοξενίας επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της ελληνικής φιλοξενίας στα ξενοδοχεία και να αποφευχθεί ο μετασχηματισμός τους σε νοσοκομεία.

«Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει υψηλού επιπέδου μονάδες Ελληνικής φιλοξενίας, αποσκοπεί στο να διαφυλάξει τον χαρακτήρα του δημοφιλέστατου προορισμού που είναι η Αττική μας. Είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ό,τι απαιτείται, με ευθύνη, για να ανταποκριθούμε στην παγκόσμια δοκιμασία και να περάσουμε στην επόμενη μέρα του Τουρισμού με επίπεδο υψηλών διεθνών προτύπων φιλοξενίας αλλά και Ασφάλειας Ταξιδιωτικής Υγείας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κλείνοντας την ημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ