ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα λειτουργούν από το Σάββατο οι παραλίες - Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Πώς θα λειτουργούν από το Σάββατο οι παραλίες - Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για όσους δεν τηρήσουν τους κανόνες στο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό.

Όπως τόνισε από αυτό το Σάββατο αποφασίστηκε να ανοίξουν οι 515 οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα και επισήμανε πως υπόκεινται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους, τους οποίους και υπενθύμισε.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων. Ως προς την απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες είπε ότι επιτρέπονται δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Τα προϊόντα τους θα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο. Απαγορεύεται, επίσης, η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών όπως και το delivery. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο του καταστήματος, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες και τις καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους), αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Τέλος, ο υφυπουργός ενημέρωσε πως την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές με βάση τις εισηγήσεις που γίνονται από την αρμόδια επιτροπή.

Το CNN Greece βρέθηκε σε οργανωμένες και ελεύθερες παραλίες στον Άλιμο και τη Βουλιαγμένη και έκανε αυτοψία από αέρος για τις προετοιμασίες και την κατάσταση που επικρατεί.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ, αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης, θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.

“Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, ας μην βιαστούν και ας μην ρισκάρουν”, τόνισε και κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας.Οι μετακινήσεις προς Εύβοια, Λευκάδα και Ελαφόνησο

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αναφορικά με την επόμενη φάση της άρσης των μέτρων για την μετακίνηση από νομό σε νομό.

Επανέλαβε ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια.

Όσον αφορά τη Λευκάδα, την Ελαφόνησο, είπε πως ορίζονται ως νησιωτικοί περιορισμοί και ως εκ τούτου η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, από τις 25 Μαΐου.

Επίσης, ανέφερε πως τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως αύριο, Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ