ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Μπλοκάρουν το εθνικό οδικό δίκτυο παρά τις διαφωνίες μεταξύ τους

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Μπλοκάρουν το εθνικό οδικό δίκτυο παρά τις διαφωνίες μεταξύ τους
CNN Greece

Παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ανάμεσα στους αγρότες η πρωτοβουλία συναδέλφων τους να καταθέσουν προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου οι παραγωγοί  στα περισσότερα σημεία της χώρας παραμένουν στα μπλόκα και μάλιστα σκληραίνουν τη στάση τους.

Οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών προχωρούν από αύριο Τετάρτη σε πολύωρους πλήρεις αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη απόψε στην συνέλευση των αγροτών που έγινε στις Μικροθήβες και αποφάσισαν τον πλήρη αποκλεισμό ακόμη και των παραδρόμων που εξυπηρετούσαν τις συγκοινωνίες, αφού ο κόμβος παραμένει κλειστός από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στο συγκεκριμένο μπλόκο πήραν την απόφαση να κλείσουν από τις 12 αύριο το μεσημέρι και μέχρι τις 6 το απόγευμα και τους δύο παραδρόμους της εθνικής οδού, αλλά και τον παλιό δρόμο Βόλου-Αλμυρού.

Αυτό σημαίνει πλήρες αδιέξοδο στις συγκοινωνίες ανάμεσα σε Βορρά και Νότο καθώς και τα Τέμπη παραμένουν επ’αόριστον κλειστά.

Οι αγρότες της Φθιώτιδας είχαν αποφασίσει να παρατείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Μπράλου. Όμως λίγο μετά τις δέκα το βράδυ της Τρίτης άνοιξαν το δρόμο κυρίως για να εξυπηρετηθούν φορτηγά , καθώς κατά μήκος της Εθνικής Οδού επικρατούσε κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αγρότες και αυτοκινητιστές λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια καθώς η πολύωρη αναμονή δημιουργούσε εκνευρισμό.

Στη συνέλευσή τους, τα τέσσερα μπλόκα των αγροτών της Φθιώτιδας που βρίσκονται στον Μπράλο αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς μιλούν για επανάληψη του ίδιου σκηνικού για την Τετάρτη.

Στο Κιλελέρ μετακινήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης περί τα 30 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας και απέκλεισαν από τις 4 μέχρι τις 6 την παλαιά Εθνική οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος της διασταύρωσης με το ιστορικό χωριό.
Στον προγραμματισμό των επόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας είναι οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορείες των θεσσαλικών πόλεων.

Επ' αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την ΕΟ Κορίνθου-Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου ο δρόμος παρέμενε κλειστός έως τα μεσάνυχτα.

Ουρές χιλιομέτρων στα τελωνεία της Βόρειας Ελλάδας

Σε 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα, με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Γιάννη Τουρτούρα, να αναφέρει την Τρίτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η ουρά που έχουν σχηματίσει οι νταλίκες και τα φορτηγά επί ελληνικού εδάφους φτάνουν μέχρι το χωριό Χαρωπό».

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, επισήμανε ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. «Επί 220 ώρες, έχουμε ανοίξει μόνο τρία δίωρα για φορτηγά και νταλίκες» επισήμανε και τόνισε: «Σε γενική συνέλευση που προγραμματίζεται εντός των επόμενων ωρών, ίσως και να καταλήξουμε σε σκλήρυνση της στάσης μας ακόμα και για τα ΙΧ και λεωφορεία». Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν από το βράδυ της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, παρά μόνο όταν «κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο, για την αποσυμφόρηση της κίνησης και την αποφυγή ατυχημάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ