ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Η ΠΟΕ τίμησε την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Θεσσαλονίκη: Η ΠΟΕ τίμησε την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων
thestival.gr

Συγκέντρωση μνήμης για τα εκατόν ένα χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποίησε το απόγευμα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και φορέων, στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ολιγομελείς αντιπροσωπείες ποντιακών σωματείων και συλλόγων, λόγω των οδηγιών αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού ενώ τηρήθηκαν αποστάσεις και έγινε χρήση από τους παρευρισκόμενους και μέσων ατομικής προστασίας.

Οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων και προέβαλαν το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κατατέθηκαν στεφάνια και ακούστηκαν, με τη συνοδεία της λύρας, ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια και μοιρολόγια του Πόντου.

Χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε την Ιστορία μας, τόνισε ο Θ. Καράογλου

«Τίποτε δεν ξεχάστηκε, ούτε θα ξεχαστεί» υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου και πρόσθεσε: «Όσα χρόνια και εάν περάσουν ο πόνος παραμένει αβάσταχτος …Εκατόν ένα χρόνια μετά οι 353.000 αθώες ψυχές δεν ζητούν εκδίκηση, αλλά περιμένουν τη δικαίωση. Επιθυμούν την αποκατάσταση της αλήθειας».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, στους νεκρούς, στους εκτοπισμένους, στις 815 κοινότητες, στα 960 σχολεία, στις 1.130 εκκλησίες που καταστράφηκαν.

«Οι χιλιάδες νεκροί δεν ήταν παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου, όπως θέλουν ορισμένοι να πιστεύουν, ή προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα, αλλά θύματα ενός «προμελετημένου σχεδίου, που αποσκοπούσε στον αφανισμό όλου του χριστιανικού πληθυσμού της ΝΑ Μικράς Ασίας» είπε ο κ. Καράογλου και συνέχισε: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα γεγονότα που κορυφώθηκαν στις 19 Μαΐου 1919 αποτέλεσαν το Ολοκαύτωμα πριν το Ολοκαύτωμα».

«Τα γεγονότα εκείνης της εποχής πρέπει να τα μαθαίνουμε στα παιδιά μας» πρόσθεσε ο υφυπουργός και υπογράμμισε : «Αποτελεί ιερό μας καθήκον να συνεχίσουμε να ποτίσουμε τις ρίζες του ελληνισμού με το νερό της εθνικής αυτογνωσίας. Το να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας δεν είναι ρεβανσισμός. Είναι υποχρέωση. Γιατί οι κοινωνίες με αποδυναμωμένη εθνική συνείδηση θέτουν σε κίνδυνο την ιστορική τους ύπαρξη…. Αθάνατοι, οι 353.000 ήρωες του Πόντου».

Χαιρετισμοί εκπροσώπων της ΠΟΕ, ΔΙΣΥΠΕ

Στο αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των ποντίων και στην διεθνοποίηση του αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντατικής υποστήριξης του από την ελληνική πολιτεία, μέσω της διπλωματίας, ώστε να γίνει γνωστό παγκοσμίως.

«Θα ήμασταν βεβαίως αγνώμονες, αν παραβλέπαμε την παρουσία του πρωθυπουργού και τη στήριξη του στο διεθνές συνέδριο για τη γενοκτονία, που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία μας, το Δεκέμβριο. Προσδοκούμε, ότι αυτή η συνεργασία μας θα εντατικοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, με απτά αποτελέσματα. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο δικών μας, πρέπει να είναι όλων των Ελλήνων και των πολιτών και των πολιτικών».

«Η γείτονα μας, η Τουρκία θα πρέπει να αναγκαστεί επίσημα να ζητήσει συγνώμη για τη γενοκτονία που προκάλεσε στους ποντίους και στους εν γένει, λαούς της Ανατολής» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), Βασίλης Μωϋσίδης και πρόσθεσε : «Επιτέλους, να πάψει αυτή η πληγή να παραμένει ανοιχτή, να βρουν δικαίωση οι 353.000 άταφοι νεκροί μας».

Χαιρετισμοί Κ. Ζέρβα, Α. Τζιτζικώστα, Β. Πατουλίδου

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που υποδέχθηκε πολλούς πρόσφυγες. Δεν υπάρχει κανένας ανάμεσά μας που να μην έχει στο αίμα του προσφυγιά» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε:

«Άρα η Θεσσαλονίκη, ίσως όσο καμιά άλλη πόλη, κουβαλά αυτές τις αναμνήσεις. Αλλά κουβαλάει και αυτό το χρέος. Να μην ξεχνά, όχι μόνο την επέτειο, αλλά όλα αυτά που έγιναν εκατό χρόνια πίσω. Έχουμε χρέος, απέναντι σε όλους αυτούς τους προγόνους μας, να δουλέψουμε μέχρι την τελική δικαίωση… Όλη, η ανθρωπότητα να αναγνωρίσει αυτή την τρομερή γενοκτονία».

«Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και συνέχισε , επισημαίνοντας την ανάγκη η Τουρκία «να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες», να ζητήσει «συγνώμη» και να αναγνωρίσει την γενοκτονία των ποντίων. «Το ζητάμε, όχι ως πράξη ρεβανσισμού, αλλά ως πράξη δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, ειρήνης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Η δημιουργία όλη αυτή τριών χιλιάδων χρόνων (του ποντιακού ελληνισμού) προκάλεσε φθόνο. Και αυτός ο φθόνος έφτασε στο τέλος να αριθμεί ζωές» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, αναφερόμενη στη γενοκτονία των ποντίων και επεσήμανε την ανάγκη όλοι οι νεώτεροι να γνωρίζουν, να θυμούνται και να μεταφέρουν και στο εξωτερικό την ιστορική αλήθεια. «Να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη» τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ποντιακών και προσφυγικών σωματείων και νεολαιών, κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ