ΕΛΛΑΔΑ

Οινούσσες: Η τουρκική ακτοφυλακή παρενόχλησε σκάφος της Frontex και Έλληνες ψαράδες

Οινούσσες: Η τουρκική ακτοφυλακή παρενόχλησε σκάφος της Frontex και Έλληνες ψαράδες
AP Photo / Mehmet Guzel

Επιμένει να ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία με φόντο το Αιγαίο, καθώς το πρωί της Πέμπτης ψαράδες και μέλη της Frontex ήρθαν αντιμέτωποι με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, που εισήλθε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του Βάτου, στις Οινούσσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το politischios.gr, το ταχύπλοο τουρκικό σκάφος άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, καλώντας το σκάφος της Frontex που επικουρεί τις προσπάθειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, αλλά και το αλιευτικό να φύγουν από την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ένταση κλιμακώθηκε λίγο αργότερα, όταν στο σημείο εμφανίστηκε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρατευθεί και δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Για τέσσερις ώρες, τα δύο τουρκικά ταχύπλοα επιδίδοντας σε ακραίους ελιγμούς, με επίκεντρο το ελληνικό αλιευτικό σκάφος αλλά και τα άλλα δύο σκάφη της Frontex και του Κ.Λ. Χίου.

Τελικά, έπειτα από αρκετή ώρα, τα δύο τουρκικά σκάφη αποχώρησαν από το σημείο και επέστρεψαν στο λιμάνι του Τσεσμέ.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και τρεις μήνες η τουρκική ακτοφυλακή έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται σε κάθε κλήση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για περισυλλογή μεταναστών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Στις σημερινές παρενοχλήσεις σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αναφέρθηκε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός.

«Περιστατικά σαν το σημερινό τείνουν να γίνουν καθημερινότητα στο ανατολικό Αιγαίο και δεν μας εκπλήσσουν, δεν μας πτοούν και τα αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα» αναφέρει ο κ. Λαγκαδιανός.

Προσθέτει ότι «το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις των τελευταίων μηνών στο ανατολικό Αιγαίο, αναβάθμισε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας, ενισχύοντας τη δύναμή του τόσο σε μέσα όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, με αποτέλεσμα την εξάλειψη των μεταναστευτικών ροών από θαλάσσης».

Ο πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος επισημαίνει εξάλλου, ότι «το γεγονός αυτό φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αμηχανία και εκνευρισμό προς την τουρκική πλευρά και για το λόγο αυτό προβαίνουν σε ενέργειες που αντιβαίνουν σε κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, όπως οι σημερινές παρενοχλήσεις στη Χίο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ