ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών
INTIME/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στο ζήτημα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι «η ζυγαριά τείνει προς το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων».

«Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι πολύ ισχυρά. Όμως υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μας λένε ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν, καθώς το Ρ0 έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «γνωρίζουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για αρκετό καιρό»

Παραθέτοντας τα επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι: «Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσουν, δεύτερον ότι τα παιδιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές λόγω του Covid 19. Τρίτον, υπάρχει χαμηλό ποσοστό μεταδοτικότητας του ιού στα παιδιά».

Για το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι θα υπάρξει σύντομα επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του υπουργείου Υγείας.



Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι αύριο, Δευτέρα, θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Επισήμανε εκ νέου πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική, ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από άλλες χώρες.

«Αύριο ξεκινά το τέταρτο στάδιο άρσης των μέτρων και πρέπει όλοι να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από αύριο επαναλειτουργούν ακόμα οι ανοικτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, το άνοιγμα των δημοτικών είχε προσδιοριστεί στην 1η Ιουνίου με την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες το επέτρεπαν.

Υπενθυμίζεται, ότι μαζί με τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς επίσης και ιδιωτικές και δημόσιες κατασκηνώσεις.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη Παρασκευή με εκπαιδευτικούς ξεκαθάρισε πως όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι υπό την καθοδήγηση και τις συστάσεις των ειδικών.

Από το υπουργείο Παιδείας, αν και δεν έχουν γίνει γνωστά τα επίσημα αριθμητικά στοιχεία για την επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια, υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής. Υπενθυμίζεται, ότι τα λύκεια άνοιξαν τις πόρτες τους για τους μαθητές της Γ' λυκείου πριν από δύο εβδομάδες -την 11η Μαΐου- και την περασμένη Δευτέρα -την 18η Μαΐου- άνοιξαν και τα γυμνάσια και επέστρεψαν στις αίθουσες και οι μαθητές της Α' και Β' λυκείου.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσαςστον ΣΚΑΪ «αυτή τη στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των Δημοτικών», και προσέθεσε, «όλες οι προϋποθέσεις συνηγορούν σε αυτό».

«Είναι καλό για τα παιδιά μας. Δεν μπορεί να είναι έξι μήνες μακριά από τα σχολεία. Η σταδιακή, με προσοχή, με κανόνες, επιστροφή τους στη σχολική διαδικασία μόνο καλό έχει να επιφέρει»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ