ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα τηλεοπτικά κανάλια

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα τηλεοπτικά κανάλια
EUROKINISSI

Μαίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα τηλεοπτικά κανάλια καθώς απάντηση στο non paper της κυβέρνησης έδωσε με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια είναι 15.000.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με τον νέο νόμο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες και τα 400 άτομα ανά κανάλι που αυτός υπαγορεύει, από τους τωρινούς 2.639 εργαζόμενους, με μαθηματική ακρίβεια θα χάσουν τη δουλειά τους 1.000 άνθρωποι.

Στην ανακοίνωση επίσης επισημαίνεται ότι τα κανάλια μέλη της τηρούν την εργατική νομοθεσία, και χρησιμοποιούν –όπως πολλές επιχειρήσεις και το Δημόσιο- ευέλικτες μορφές εργασίας όπου χρειάζεται, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν τις απαγορεύει. Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει ότι εάν ο αριθμός των καναλιών μειωθεί σε τέσσερις σταθμούς, θα μειωθεί ανάλογα και το παραγόμενο περιεχόμενο και έτσι, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι χρειάζονται 400 άτομα ανά κανάλι δεν στέκει, καθώς το συνολικό προσωπικό που χρειάζεται αντίστοιχα της δεδομένης παραγωγής, είναι σταθερό.

Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την προπαγάνδα την οποία χρησιμοποιεί, για να θολώσει, όπως σημειώνεται, τα νερά και να αποκρύψει την πραγματική διάσταση των σχεδιασμών της απειλώντας τη Δημοκρατία, καταργώντας τον πλουραλισμό και τους κανόνες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς.

Η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και στο κατά πόσον είναι συνταγματικό και πολιτικά ορθό η απόφαση αυτή να παίρνεται από το κράτος δια του υπουργού Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι αρμόδιο είναι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απαντά υπενθυμίζοντας τις θέσεις που είχαν διατυπώσει, παλιότερα, η ΝΔ για τον ρόλο τον ανεξάρτητων αρχών και το ΠΑΣΟΚ για τον αριθμό των καναλιών.

Ειδικότερα, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι το 2007 κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νόμο 3592 «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις», που είχε φέρει τρία χρόνια μετά το βασικό μέτοχο ο τότε υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας δήλωνε στη Βουλή ότι η γενική του άποψη είναι πως δεν πρέπει να εκχωρούνται πάρα πολλές εξουσίες στις ανεξάρτητες αρχές.

Από την πλευρά δε του ΠΑΣΟΚ, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Στέφανος Μάνος (το 2004 είχε μπει στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ) επέκριναν την τότε κυβέρνηση της ΝΔ που με τον νόμο αυτό προωθούσε οκτώ ή και δέκα κανάλια, ενώ σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη και τα έξι κανάλια ήταν περισσότερα από όσα σήκωνε η αγορά.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο νόμος 3592/2007 δεν είχε ρυθμίσει τελικά το τηλεοπτικό τοπίο, κάτι που επιχειρεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και στον «πόλεμο κατά της διαπλοκής» που προβάλλει η κυβέρνηση στην αντιπαράθεσή της με την αντιπολίτευση, ΝΔ και Ποτάμι καταγγέλλουν ότι απειλείται η ελευθερία του Τύπου.

Με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη ότι η αυτονόμηση των ΜΜΕ και συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών κύκλων αποτελεί μία από τις παθογένειες της δημοκρατίας, η ΝΔ έκανε λόγο για καθεστωτικές αντιλήψεις και το Ποτάμι υποστήριξε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κυβέρνηση να δημιουργήσει υπουργείο Αλήθειας που θα υπαγορεύει τι και πώς πρέπει να προβάλλεται, ενώ στον «πόλεμο» για τις άδειες ενέπλεξαν και το Μητρώο των On Line Media, ξεκινώντας ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης με το γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, μετά τη σύγκρουση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Εξάλλου, στις αιτιάσεις ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία στον κλάδο των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση επικαλούμενη τα στοιχεία του Εργάνη, απαντά ότι οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια δεν είναι 15.000 όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά συνολικά όλα μαζί τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας έχουν 2.639 εργαζόμενους.

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι δεν έχει βάση ο ισχυρισμός ότι κινδυνεύει η δουλειά 15.000 ανθρώπων, και επικαλούνται στοιχεία από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που δείχνουν ότι η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως επί πλείστον είναι προβληματική ενώ κυρίαρχες είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ