ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν τα δημοτικά: Τι θα γίνει με τα ολοήμερα – Νέο καθεστώς για την άδεια ειδικού σκοπού

Ανοίγουν τα δημοτικά: Τι θα γίνει με τα ολοήμερα – Νέο καθεστώς για την άδεια ειδικού σκοπού
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών να προσαρμοστεί το καθεστώς των αδειών των γονέων που έχουν παιδιά στο ολοήμερο, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωραρίου για να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους, έχει καταθέσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την απόφαση επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων αλλά και των νηπιαγωγείων, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως το ολοήμερο σχολείο δεν θα λειτουργεί. Και αυτό γιατί το σκεπτικό του υπουργείου είναι να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα.

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η κ. Κεραμέως επιβεβαίωσε πως γίνεται μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως εάν συμβεί αυτό τελικά, δεν θα είναι νωρίτερα από την 1η Σεπτέμβρη.

Παρουσιάζοντας τους παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση να ανοίξουν εκ νέου τα δημοτικά σχολεία, η υπουργός υπογράμμισε πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει σε διάγγελμά του πως τα δημοτικά θα ανοίξουν εάν η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική.



«Ακούμε τους ειδικούς, είχαμε ομόφωνη εισήγηση. Η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία» ανέφερε η ίδια.

Πρόσθεσε δε, πως οι ειδικοί θεώρησαν ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι η ιδανική εποχή να ανοίξουν τα σχολεία.

Επανέλαβε δε, πως είναι γνωστό τα παιδιά κολλάνε δυσκολότερα από τον ιό.

«Έχουμε μια προηγούμενη εμπειρία από τα γυμνάσια και τα λύκεια. Δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα και επιπλέον είχαμε υποδειγματική τήρηση των μέτρων» τόνισε η κ. Κεραμέως, συγχαίροντας για ακόμη μια φορά τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που εφάρμοσαν τα μέτρα.

«Ασφαλώς και δεν πρέπει να χαλαρώνουμε» είπε η κ. Κεραμέως, και συνέχισε:

«Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοικτά σχολεία. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μείνει εκτός δομών ήδη 3 μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός σχολείου υπάρχει μια σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη των παιδιών...πνευματική εξέλιξη, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «είχαμε ένα χρέος στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, τα σχολεία».

«Κοιτάξτε γύρω σας. Έχουν ανοίξει τα πάντα πλέον. Τα παιδιά είναι έξω παίζουν χωρίς κανόνες και μέτρα. Πολύ καλύτερο να βρίσκονται στο σχολείο όπου τηρούνται τα μέτρα και θα μάθουν να ζουν στη νέα κανονικότητα, από την στιγμή που έχουμε δει ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση» είπε κλείνοντας η κ. Κεραμέως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ