ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας
INTIME/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέο «ραντεβού» για κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και της εφαρμογής της ρύθμισης για τη μετάδοση των μαθημάτων έχουν δώσει σήμερα στις 19:00 το απόγευμα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) στα Προπύλαια.

Θα είναι το τρίτο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούν να αποσυρθεί το «αντιεκπαιδευτικό» -όπως το χαρακτηρίζουν- πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, να καταργηθεί η τροπολογία και να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων, να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το προηγούμενο συλλαλητήριο είχε πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου όταν καθηγητές και μαθητές είχαν πραγματοποιήσει πορεία προς τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι αποφασίστηκε η επαναλειτουργία από τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, με τη σχολική χρονιά να παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή, 26 Ιουνίου.

Τρόπος επαναλειτουργίας

Για τους εκπαιδευτικούς, η σχολική χρονιά λήγει την 30η Ιουνίου ενώ οι συμβάσεις των αναπληρωτών θα παραταθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Τα τμήματα θα λειτουργούν με 15 μαθητές ενώ θα υπάρχει απόσταση 1,5μ ανάμεσα στα θρανία.

Σε περίπτωση που τα τμήματα έχουν περισσότερους από 15 μαθητές, τότε το τμήμα θα διαιρείται στα δύο και τα υποτμήματα θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.

Έχει προβλεφθεί δε, ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους για την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα αυτό.

Την ίδια ώρα, θα υπάρχουν αντισηπτικά σε όλες τις τάξεις ενώ οι αίθουσες θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.

Οι μαθητές θα βγαίνουν για διάλειμμα σε διαφορετικές ώρες ενώ τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών.

Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, τα ολοήμερα σχολεία δεν θα επαναλειτουργήσουν -τουλάχιστον προσώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ