ΕΛΛΑΔΑ

Αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους, μένοντας στα μπλόκα επ' αόριστον

Αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους, μένοντας στα μπλόκα επ' αόριστον
Φωτογραφία από το μπλόκο της Δαλαμανάρας στην εθνική οδό Άργους-Ναυπλίου, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 και τις ώρες 5-9 μ.μ. Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα επ' αόριστον, ανεβάζοντας τους τόνους κατά της κυβέρνησης, δείχνουν οι αγρότες και δηλώνουν πως περιμένουν την απάντηση του πρωθυπουργού στα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει, διαφορετικά θα ακολουθήσουν το δικό τους Plan B.

Στο πνεύμα αυτό, οι αγρότες του νότιου Έβρου αποφάσισταν και στην αποψινή τους σύσκεψη (17/2) τη συνέχιση του αποκλεισμού του τελωνείου των Κήπων, παρατείνοντας τον «εγκλωβισμό» των φορτηγών και στις δύο πλευρές των ελληνοτουρκικών συνόρων.

«Κλειστά» σύνορα

Στα ελληνικά σύνορα τα ακινητοποιημένα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων, φορτηγά σχηματίζουν ήδη ουρά περίπου επτά χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, ο μεγάλος αριθμός των οχημάτων δημιουργεί μία δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση, που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους αποφασισμένους να διατηρήσουν το μπλόκο αγρότες.

Στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες του βορείου Έβρου οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον ανά διαστήματα αποκλεισμό του κόμβου Καστανέων-Ριζίων-Ορεστιάδας, καθώς και του νότιου κόμβου Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων).

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αγρότες της Ορεστιάδας προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της τοπικής εφορίας και επέδωσαν τα αιτήματά τους σε συνεργάτες της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσας Γκαρά, προκειμένου αυτοί να της τα διαβιβάσουν.

Αδύνατη παραμένει η διέλευση των οχημάτων στην περιοχή του Ορμενίου προς και από τη Βουλγαρία εξαιτίας των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των Βούλγαρων οδηγών φορτηγών για τα ελληνικά αγροτικά μπλόκα.

Σε ακόμη πιο «σφιχτό» αποκλεισμό της Κοιλάδας των Τεμπών -όπου τοποθέτησαν εγκάρσια τρακτέρ σε όλο το οδόστρωμα - προχώρησαν από σήμερα οι αγρότες του εκεί μπλόκου, με αποτέλεσμα να μην περνάει πλέον τίποτα, ούτε και αυτοκίνητα που κινούνται στις γύρω περιοχές και για την μετακίνηση των οποίων έδειχναν σχετική ελαστικότητα.

Προαπαιτούμενα και Plan B από τα μπλόκα

Οι αγρότες εξακολουθούν να αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει από κοινού με το μπλόκο των Μικροθηβών και έχουν υπογράψει 33 μπλόκα συνολικά.

Όσο η πρόσκληση αυτή καθυστερεί τόσο δείχνουν αποφασισμένοι να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο την στάση τους και τις ενέργειές τους. Στο τραπέζι, έχουν πέσει προτάσεις ακόμη και για αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και της γέφυρας στο δρόμο του Στομίου, από όπου τώρα εξυπηρετείται η κυκλοφορία δια του παραλιακού άξονα του νομού.

Οι αγρότες αναφέρουν ότι, αν εξακολουθεί να καθυστερεί η πρόσκληση, μπορεί και άμεσα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ενέργειες. Αυτές θα αποτελέσουν και το Plan B, σε περίπτωση που από τον διάλογο με τον πρωθυπουργό δεν προκύψουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Αύριο το μεσημέρι (18/2) αναμένεται να επισκεφθούν τα Τέμπη και οι κτηνοτρόφοι. Από την πλευρά τους οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας λένε «όχι» στον διάλογο στον οποίο ετοιμάζονται να συμμετάσχουν οι συνάδελφοί τους των Τεμπών και λοιπών μπλόκων και προβάλλουν ως «προαπαιτούμενο» το πλαίσιο των πέντε βασικών προτάσεων που θέτουν προς ικανοποίηση, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν.

Παράλληλα συνεχίζουν τις δράσεις διαμαρτυρίας με τους αποκλεισμούς των εφορειών σήμερα στις πόλεις της Θεσσαλίας και με σειρά δράσεων που προγραμματίζουν για τις επόμενες μέρες.

Σήμερα, εξάλλου, το απόγευμα έκλεισαν και πάλι επαρχιακές εναλλακτικές διαδρομές στην επαρχιακή οδό Λάρισας-Άγιας και στο ύψος Γερακαρίου από τις 5 μ.μ. και, αντίστοιχα, στην Λάρισας-Κοζάνης στο ύψος του Αργυροπουλίου από τις 4 το απόγευμα.

Λαγοί, παπαγαλάκια και ανένδοτος

Οι αγρότες δίνουν στις κινητοποιήσεις τους χαρακτήρα «ανένδοτου», διακηρύττοντας ότι δεν θα μετακινηθούν από τα μπλόκα. Σε σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων επισημαίνεται με νόημα ότι «η κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας συγχύσεων δεν θα πιάσει».

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς στην κυβέρνηση, κάθε είδους συνεταίρους της και γνωστά «παπαγαλάκια» ότι η κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας συγχύσεων και αποπροσανατολισμού της ξεσηκωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς δεν θα πιάσει.

Σχολιάζοντας δε τις προτάσεις της κυβέρνησης, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι αυτές δείχνουν ότι η πρώτη «έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια» το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών.

Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά:

Ενημερώνουμε τους «προθύμους», «λαγούς» κλπ, που συνωστίζονται στους «διαδρόμους του Μαξίμου» για διαλόγους απατή, ότι οι «παραχωρήσεις» της κυβέρνησης οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την φτώχεια τους μικρομεσαίους αγρότες και ευνοούν τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες που τα συμφέροντα τους μαζί με την κυβέρνηση εξυπηρετούν. Τέτοιες «συμφωνίες» σας τις χαρίζουμε.

Οι αγρότες απαντούν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους, στα διάφορα «σενάρια» και «διαρροές της κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι:

  1. Η μεταβατικότητα της πλήρους εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού (20% για την κύρια σύνταξη), αντί να γίνει το 2019, θα ολοκληρωθεί το 2020, ενώ παραμένει η ίδια μεταβατικότητα ως προς το χρόνο, για την επιβολή του 7,45% εισφορά για την υγεία.
  2. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, (δηλαδή τις διαρροές της κυβέρνησης), δημιουργούνται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη, στο 12%, 14% ή 20% του «καθαρού φορολογητέου εισοδήματος» από την αγροτική δραστηριότητα. Έτσι όσοι διαλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% του εισοδήματός, θα δικαιούνται τα 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ, ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα. Όσοι πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους, θα παίρνουν 14/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 268 ευρώ συν το ανταποδοτικό κομμάτι από τις εισφορές τους. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα γίνει σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από το 2017.
  3. Βασικό ρολό για όποια «ευνοϊκότερη» ρύθμιση θα έχει ο ορισμός «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης».
  4. Ο ΟΓΑ διατηρεί την αυτονομία του ως ασφαλιστικός φορέας, για ένα μεταβατικό διάστημα που θα είναι όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). μέχρι την κατάργησή του. Όμως αυτόνομος ή όχι ο ΟΓΑ, η αύξηση των εισφορών και η μείωση των συντάξεων είναι δεδομένη.
  5. Θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών (παλιών και νέων) με τις επιδοτήσεις. Δηλαδή θα κρατούνται οι ασφαλιστικές οφειλές και θα παίρνουμε το υπόλοιπο από τις ενισχύσεις όπως πρότεινε και ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης.

Οι προτάσεις αυτές -τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων- δείχνουν ότι:

Η κυβέρνηση έχει γράψει «στα παλιά της τα παπούτσια» το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ