ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η πορεία του ιού στη χώρα μας και η γεωγραφική διασπορά

Κορωνοϊός: Η πορεία του ιού στη χώρα μας και η γεωγραφική διασπορά
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θετική και σταθερή είναι η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, το Σάββατο ανακοίνωσε μόλις επτά νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.915 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 55.2% άνδρες.

1

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 175 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 76 έτη.

2

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14 (71.4% άνδρες).

Από το σύνολο των 2915 κρουσμάτων, 634 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1696 (58.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

3

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

4

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 178.316 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4.800 (2.7%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ