ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Πλωτές Ομάδες Υγείας: Εξετάσεις του ΕΟΔΥ στο Αγαθονήσι

Κορωνοϊός - Πλωτές Ομάδες Υγείας: Εξετάσεις του ΕΟΔΥ στο Αγαθονήσι
Φωτογραφία αρχείου ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα, σε συνεργασία με την AXION HELLAS, πραγματοποίησαν -στο πλαίσιο της πολυήμερης αποστολής του ΕΟΔΥ σε ακριτικά νησιά- διαγνωστικές εξετάσεις και τεστ αντισωμάτων για COVID-19 σε ευπαθείς ομάδες και κατοίκους του Αγαθονησίου.

Ο Π. Αρκουμανέας σε δήλωσή του ανέφερε ότι το πρόγραμμα της πρωτοποριακής δράσης των Πλωτών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο COVID-19 σε νησιά του Αιγαίου συνεχίζεται με συνέπεια και σχεδιασμό, προκειμένου να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η επιδημιολογική εικόνα των νησιών, αλλά κυρίως για να νιώσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών της πατρίδας μας ασφαλείς και κατά την τουριστική περίοδο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε πως ο συμβολισμός της δράσης στο ακριτικό νησί είναι ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος αποτελεί έναν ακόμη τόπο, όπου η Ελλάδα αισθάνεται υπερήφανη.

Στο Αγαθονήσι μετέβη και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος -συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον δήμαρχο του νησιού Βαγγέλη Κοττορό- επισκέφτηκαν το στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού.

Η δράση Πλωτές Ομάδες Υγείας

Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της ελληνικής γεωγραφικής κατανομής και τις δυσκολίες επικοινωνίας με τα δεκάδες ελληνικά νησιά, ο ΕΟΔΥ σύναψε τον Μάιο συμφωνία συνεργασίας με τη «Σύμπλευση ΑΜΚΕ», ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων και σε επικοινωνία με τους Δήμους των μικρών νησιών να πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες σε ευπαθείς ομάδες.

Η Σύμπλευση με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική σε κάθε νησί, για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που μεταβαίνουν στα νησιά θα εξεταστούν πρώτα για COVID-19.

Στη συνέχεια, η Σύμπλευση θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα που συλλεχθούν και συσκευαστούν κατάλληλα, στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ