ΕΛΛΑΔΑ

Εορτασμός του Αγίου Πνεύματος με αναφορά στα πρωτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Εορτασμός του Αγίου Πνεύματος με αναφορά στα πρωτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Την πρώτη ποιμαντική επίσκεψη, μετά την άρση των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, σε εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα  στον εορτάζοντα ναό της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Εορτάσαμε κεκλεισμένων των θυρών την μεγαλύτερη και πιο χαρμόσυνη εορτή της πίστεώς μας, την Ανάσταση του Κυρίου, αλλά με την βεβαιότητα, οπωσδήποτε, ότι ο Αναστάς Κύριος ήταν μαζί μας. Μας υπεσχέθη, όταν ακόμα ήταν στην γη, ότι θα είναι μαζί μας πάσας τις ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» είπε ο Παναγιώτατος, χαρακτηρίζοντας τον κορωνοϊό «έναν απροσδόκητο και οπωσδήποτε ανεπιθύμητο επισκέπτη», ο οποίος «μας απομόνωσε, μας απεμάκρυνε απ’ αλλήλων, μας ανάγκασε να κλείσουμε τις εκκλησίες μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στον σημερινό, εκ μεταθέσεως, εορτασμό της μνήμης των Αγίων Πατέρων της Β’ Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε στο Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ.

Όπως ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε τους Πατέρας της Β’ Οικουμενικής Συνόδου, 150 τον αριθμόν, και είμεθα υπερήφανοι και καυχώμεθα εν Κυρίω διότι όλες αι Οικουμενικαί Σύνοδοι, που επικύρωσαν, καθιέρωσαν, διατύπωσαν τα δόγματα της Εκκλησίας, συνεκλήθησαν είτε στην Πόλη μας, εδώ, στην Χαλκηδόνα, είτε στη γύρω περιοχή, με πιο μακρινή την Έφεσο όπου συνήλθε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος. Γι’ αυτό η Κωνσταντινούπολις ετιμήθη με τας αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων ως προς το προβάδισμα και της εδόθησαν πρεσβεία ίσα με τα πρεσβεία του Επισκόπου Ρώμης (“δευτέραν μετ’ εκείνην υπάρχουσαν”), και είχε αυτή την ξεχωριστή ευλογία να γίνει το κέντρο των δογμάτων της Πίστεώς μας, του μοναχισμού, των θεολογικών Γραμμάτων, των ιερών τεχνών, και ει τινός άλλου πράγματος ιερού και μεγάλου μπορείτε να φανταστείτε, όλα εδημιουργήθησαν, εκαλλιεργήθησαν, προήχθησαν εδώ στην Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα της χριστιανικής Αυτοκρατορίας για 1100 χρόνια, την πνευματική πρωτεύουσα της Ρωμηοσύνης, την πρωτεύουσα του Γένους μας, στην οποία έχουμε το προνόμιο να ζούμε γύρω από την ιερά καθέδρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης προέτρεψε τους πιστούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας που αφορούν την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Ο Θεός να μας φυλάει από κάθε κακό, και του κορωνοϊού και από κάθε άλλο κακό, διότι πάντοτε υπάρχουν οι επιβουλευόμενοι τη Ρωμηοσύνη και τη Μητέρα Εκκλησία, εντεύθεν και μακρόθεν, γι’ αυτό να είμεθα πάντοτε προσεκτικοί, γρηγορούντες, προσευχόμενοι και μεταξύ μας ομονοούντες και συμπνευματιζόμενοι» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ