ΕΛΛΑΔΑ

Εποχική γρίπη: Σε έξαρση ο ιός - Στους 115 οι νεκροί

Εποχική γρίπη: Σε έξαρση ο ιός - Στους 115 οι νεκροί
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πέντε ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη, ανεβάζοντας σε 115 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, ενώ 16 νέα κρούσματα δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 118 άτομα, ενώ από την αρχή του έτους έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ συνολικά 356.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και η κορύφωσή της αναμένεται προς το τέλος του μήνα.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ο ιός Α(Η1Ν1) χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, καθώς και παιδιά και νέους.

Σημειώνεται πως την περσινή περίοδο (2014-2015) καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη γρίπη – Τι αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Παστέρ

Οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για τη γρίπη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ