ΕΛΛΑΔΑ

Το ελληνικό χωριό-φάντασμα που «καταπίνει» η γη

Το ελληνικό χωριό-φάντασμα που «καταπίνει» η γη
Trikalanews

Ένα ξεχασμένο χωριό-φάντασμα στέκει ερειπωμένο και ερημωμένο καθώς μέρα με τη μέρα το «καταπίνει» η γη.

Το έδαφος στο Ροπωτό Τρικάλων, του Δήμου Πύλης, άρχισε στις 12 Απριλίου 2012 να υποχωρεί λόγω ενός ισχυρού σεισμού.

Η κατάσταση χειροτέρευε σταδιακά από τις έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούσαν κατολισθήσεις μέχρι και σήμερα. Η γη είχε ανοίξει κυριολεκτικά στα δύο και κατάπινε τα πάντα. Η ιστορία του χωριού έγινε εκτεταμένο θέμα στο ενημερωτικό δίκτυο RT (Russia Today).

Πριν συμβούν όλα αυτά, στο στοιχειωμένο πλέον χωριό, ζούσαν 800 άτομα. Οι οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Το αξιοθαύμαστο, ωστόσο, είναι ότι εκτός από την εξαφάνισή του από τον χάρτη, το χωριό ξεχάστηκε από την κυβέρνηση. Είχαν γίνει διαμαρτυρίες για την αδιαφορία του κράτους ως προς το σοβαρό αυτό πρόβλημα, και είχε ζητηθεί μάλιστα να γίνει εξαίρεση των κατοίκων από τον ΕΝΦΙΑ, όπως είχε συμβεί και στην Κεφαλονιά. Αποζημίωση δεν δόθηκε ποτέ και μάλιστα οι κάτοικοι πληρώνουν τους φόρους τους ακόμα και σήμερα.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν θυμόταν την ύπαρξη αυτού του τόπου, καθώς με το πέρασμα του καιρού έχει ξεχαστεί. Σύμφωνα με τότε δηλώσεις του προέδρου της τοπικής κοινότητας, Γιώργου Ρομπιέ στο στούντιο της ΕΡΤ στα Τρίκαλα, «δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή των καταστροφών, παρά μόνο στο σκέλος των κατοικιών (δεν καταγράφηκαν οι καταστροφές σε οικόπεδα, χωράφια κλπ)».

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών μελετών επισκέφθηκε και μελέτησε τα προβλήματα προτείνοντας μάλιστα και λύσεις, οι οποίες όμως κοστίζουν.

Από τότε οι κάτοικοι βλέπουν τα σπίτια τους να διαλύονται. Με το χωριό φάντασμα ασχολήθηκαν διεθνή μέσα και το επανέφεραν στην επιφάνεια με την αναφορά τους, καθώς εντυπωσίασε το φυσικό φαινόμενο καταστροφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ