ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Στα μπλόκα μέχρι τη συνάντηση με τον Τσίπρα

Αγρότες: Στα μπλόκα μέχρι τη συνάντηση με τον Τσίπρα
Μπλόκο αγροτών στα Τέμπη EUROKINISSIΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν τη Δευτέρα το μεσημέρι εκπρόσωποι του αγροτικού κλάδου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή» τομή σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και να αποσυρθούν από τα μπλόκα τα τρακτέρ.

Ο πρωθυπουργός, έχει ετοιμάσει πρόταση τεσσάρων σημείων για το ασφαλιστικό, την οποία και θα καταθέσει στους εκπροσώπους των αγροτών, στο πλαίσιο του διαλόγου των δύο πλευρών που ξεκινά τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, το Σάββατο, η πρόταση προβλέπει τρεις ασφαλιστικές κλάσεις, ανεξάρτητο ταμείο ΟΓΑ, σύνδεση εισφορών με τις συντάξεις και ρύθμιση οφειλών.

Πιο αναλυτικά, η πρωθυπουργική πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ, από τις επτά που υπάρχουν σήμερα, με χαμηλότερες εισφορές, δυνατότητες αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης ανά τριετία, άμεση σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παρεχόμενες συντάξεις, που σημαίνει πως οι μικρότερες εισφορές θα αντικρίζονται με τις μικρότερες συντάξεις και ο ΟΓΑ θα παραμείνει αυτοτελές ταμείο.

Όσον αφορά στις σχέση των χρεών προς τον ΟΓΑ και των κοινοτικών επιδοτήσεων, οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί η υποχρεωτική ρύθμιση οφειλών με την εισαγωγή ασφαλιστικής ενημερότητας , προκειμένου να λαμβάνονται επιδοτήσεις.

Σε ότι αφορά στο φορολογικό ζήτημα, επικρατέστερο σενάριο είναι η αναβολή της αύξησης των συντελεστών των αγροτικών εισοδημάτων, τουλάχιστον για τα χαμηλά.

Οι αγρότες πάντως παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα μέχρι νεωτέρας. Τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα ανοίξουν, όπως αποφάσισαν οι αγρότες, που θα στείλουν τέσσερις εκπροσώπους τους στο Μέγαρο Μαξίμου για να δουν τον πρωθυπουργό.

Κρίσιμη θα είναι η νέα πανελλαδική σύσκεψη που έχουν συγκαλέσει για την Κυριακή οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους και να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους, προκειμένου να δικαιωθούν τα αιτήματα τους.

Η σύσκεψη θα γίνει και αυτή τη φορά στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στις 12 το μεσημέρι και από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή εκπρόσωποι μπλόκων από όλη τη χώρα.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συγκαλούν για τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου σύσκεψη φορέων της Θεσσαλίας στο μπλόκο, για ανταλλαγή απόψεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που επηρεάζουν άμεσα όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Βαγγέλης Μπούτας, «εφόσον δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας 'διάλεξης' για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά».

Υπενθυμίζεται ότι στην πανελλαδική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στην Νίκαια, το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που είχε διαμορφωθεί είχε ως ακολούθως:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί - Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Μετά τη νέα πανελλαδική συνάντηση που συγκαλείται για την Κυριακή στη Νίκαια δημιουργούνται νέα δεδομένα, καθώς θα πρέπει να γίνει γνωστό και το αποτέλεσμα της εν λόγω συνάντησης προκειμένου να καθοριστεί εν τέλει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Θετική στάση θα κρατήσουν οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, στην πρόσκληση του Μεγάρου Μαξίμου και θα συμμετάσχουν στην συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας.

Στην συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα και να εκπροσωπηθούν με επιτροπή που θα την απαρτίζουν 3 αγρότες από το μπλόκο.

Στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής έχουν πέσει στο κενό οι συζητήσεις για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, ενώ ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν τα φορτηγά και στο τελωνείο των Κήπων.

Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι από το αντι-μπλόκο τους είναι και οι οδηγοί φορτηγών στη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και συγκεκριμένα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ορμενίου Ορεστιάδας. Τα συγκεντρωμένα στο ελληνικό έδαφος φορτηγά έχουν ανέλθει στα 200. Λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων του νομού, ανοιχτά παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Καστανέων-Ριζίων και Διδυμοτείχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ