ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται τα σύμφωνα συμβίωσης, μειώνονται οι θρησκευτικοί γάμοι

Αυξάνονται τα σύμφωνα συμβίωσης, μειώνονται οι θρησκευτικοί γάμοι
Γάμος, νύφη EPA/ KAY NIETFELD

Νέα δεδομένα στα ήθη και τα έθιμα όσον αφορά ακόμα και τον τρόπο που επιλέγουν να παντρευτούν τα νέα ζευγάρια έχει «επιβάλλει» η οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια υπήρχε αύξηση των πολιτικών γάμων έναντι των θρησκευτικών, όμως η «είσοδος» του συμφώνου συμβίωσης στις επιλογές, άλλαξε για άλλη μια φορά τα δεδομένα, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.

Τα σύμφωνα συμβίωσης ξεκίνησαν το 2009 και έκτοτε παρατηρείται μια αυξητική τάση, καθώς ενώ το 2009 είχαν υπογραφεί μόλις δέκα σύμφωνα συμβίωσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, το 2014 ο αριθμός ανήλθε σε 45 και το 2015 σε 56.

Όσον αφορά το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού, που υπογράφηκε τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης υποστήριξε πως «είναι κάτι που καθυστέρησε στην Ελλάδα γιατί είναι στοιχείο δημοκρατίας και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων».

Επειδή όμως αρκετά ζευγάρια είναι ακόμη επιφυλακτικά σε ότι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, η επιλογή του πολιτικού γάμου φαίνεται πως είναι πιο διαδεδομένη για όσους θέλουν να φύγουν από τα στερεότυπα ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τελέσουν θρησκευτικό γάμο.

Κάθε Τετάρτη απόγευμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης προσέρχονται γύρω στα 13 με 15 ζευγάρια μελλόνυμφων για να ανταλλάξουν όρκους αγάπης και βέρες έχοντας λάβει τις «ευλογίες» των αντιδημάρχων. Μεταξύ των ζευγαριών είναι και αρκετοί νέοι που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι κάποια στιγμή επιλέγουν να ταξιδέψουν για λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη και να παντρευτούν με πολιτικό γάμο στην πόλη τους προκειμένου να έχουν κοντά τους φίλους και τους συγγενείς τους.

«Έχουν αλλάξει λίγο τα δεδομένα. Ενώ παλαιότερα ερχόταν ζευγάρια για λόγους υπηκοότητας να παντρευτούν στο δημαρχείο, τώρα έχουμε αρκετούς νέους με πλήθος συγγενών. Είναι λίγο το οικονομικό και λίγο η τάση να αποφεύγουν τα στερεότυπα, ενώ αρκετοί επιλέγουν στη συνέχεια γάμο και βάφτιση μαζί», ανέφερε το πρωί στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο fm 104,9», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Πολιτικών Γάμων του δήμου Θεσσαλονίκης, μέσα στο 2015 τελέστηκαν 583 γάμοι, σημειώνοντας πάντως μια μικρή πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το 2014 είχαν τελεστεί 655 γάμοι, το 2013 ο αριθμός ανέρχονταν σε 656, ενώ το 2012 ήταν 665.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ