ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς κατανέμονται τα 21 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: Πώς κατανέμονται τα 21 νέα κρούσματα
Φωτογραφία Αρχείου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στην Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 21.

Εξ αυτών τα εννέα εντοπίζονται στην προαναφερθείσα περιοχή, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Alpha – τέσσερα είναι τα περιστατικά στον Εχίνο.

Πέντε είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Θεσπρωτία, πέντε είναι τα εισαγόμενα, ένα καταγράφεται Αττική και, τέλος, ακόμη ένα στην Έδεσσα.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως το κρούσμα στην Έδεσσα είναι μία μαία σε νοσοκομείο της πόλης, η οποία είχε έρθει σε επαφή με τη νοσηλεύτρια του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος που είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό.

Συνολικά 3.287 τα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.287, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα 725 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1836 (55.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 8 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

1
2

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατους ενώ έχουμε 190 θανάτους συνολικά στη χώρα. 60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

3 copy

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

4

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

5

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 285989 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5279 (1.8%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

9

Εντατικοί έλεγχοι

«Μέσα σε 50 ημέρες οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει 2.449 αποστολές λαμβάνοντας 41.785 δείγματα» γνωστοποιεί με ανάρτησή του στο twitter τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Συνεχίζουμε εντατικά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με βάση τον επιστημονικό σχεδιασμό & με στόχο την περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας της υγείας όλων μας», συνεχίζει ο υπουργός στην ίδια ανάρτηση, την οποία «συνοδεύει» με σχετικό γράφημα.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην Ξάνθη

Την ίδια στιγμή, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια των δειγματοληπτικών τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ, σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, για την περαιτέρω διερεύνηση και τον εντοπισμό των εστιών της διασποράς του κορωνοϊού.

Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες κάτοικοι της Ξάνθης έχουν προσέλθει σε ένα από τα πολλά συνεργεία που υπάρχουν μέσα στην πόλη αλλά και σε περιοχές των άλλων τριών δήμων, προκειμένου να δώσουν δείγματα και να γίνει η καταγραφή των στοιχείων τους.

Ο Δήμος Ξάνθης, με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες που συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή του για λήψη δειγμάτων ώστε να υπάρχει συνεχώς ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στην περιοχή, αλλά και τον ΕΟΔΥ που ακούραστα εργάζεται σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ενώ καθημερινά γίνεται ενημέρωση για το πού θα βρίσκονται τα ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους.

Θετική μαθήτρια

Να σημειωθεί πως στην περιοχή σήμανε νέος συναγερμός μετά το θετικό τεστ σε κορωνοϊό μαθήτριας δημοτικού.

όταν οι υπεύθυνοι ενημερώθηκαν πως μια μαθήτρια βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό, μετά από προεγχειρητικό έλεγχο σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Φωνή της Ξάνθης», το σχολείο θα παραμείνει ανοιχτό ενώ η τάξη της μαθήτριας κλείνει προληπτικά.

Την ίδια ώρα, έχουν ενημερωθεί οι γονείς των παιδιών που είναι συμμαθητές με την ασθενή, ώστε να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ