ΕΛΛΑΔΑ

Άρχισε ξανά η δίκη της Χρυσής Αυγής - Συμβολική παρέμβαση ακτιβιστών

Άρχισε ξανά η δίκη της Χρυσής Αυγής - Συμβολική παρέμβαση ακτιβιστών
ΙΝΤΙΜΕ

Ύστερα από διακοπή τριών μηνών λόγω των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε εκ νέου την Τετάρτη στο Εφετείο Αθηνών.

Κατά την 430ή ημέρα της διαδικασίας, έξω από το Εφετείο πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση, ενώ με την είσοδο στην αίθουσα τα μέλη της καμπάνιας «Δεν είναι Αθώοι» -μεταξύ των οποίων και η Μάγδα Φύσσα- προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση όταν σηκώθηκαν όρθιοι με τα λευκά χαρτιά στα χέρια.

Η κίνηση αυτή ήταν μία απάντηση στην απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου η οποία στις 18 Δεκεμβρίου, πρότεινε την απαλλαγή του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού της οργάνωσης, καθώς και όλων των άλλων κατηγορουμένων πλην του Γιώργου Ρουπακιά, φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι το σκεπτικό ήταν ότι τα περιστατικά στα οποία στηρίχθηκε η κατηγορία δεν ήταν απόρροια κεντρικού σχεδιασμού, αλλά «μεμονωμένα».

Σύμφωνα με την πρόταση, η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση με την έννοια του άρθρου 187 ΠΚ, αλλά πολιτικό κόμμα, ορισμένοι φίλοι, ή έστω μέλη, του οποίου παρεκτράπηκαν, εν αγνοία, περίπου, της ηγεσίας.

Εκκρεμούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης στο κομμάτι που αφορούν την εγκληματική οργάνωση και η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ