ΕΛΛΑΔΑ

Σε λειτουργία η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Διακοφτό - Αίγιο

Σε λειτουργία η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Διακοφτό - Αίγιο
INTIME NEWS / ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τέθηκε σε λειτουργία η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Διακοφτό - Αίγιο. Το έργο, με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και συνολικό προϋπολογισμό 848 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς (Ξυλόκαστρο, Ακράτα και Αίγιο) και έξι σιδηροδρομικές στάσεις (Διμηνιό, Λυκοποριά, Λυγιά, Πλάτανος, Διακοφτό και Ελίκη).

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ταμείου Συνοχής 2000-2006, καθώς και από πόρους του ΕΣΠΑ, και το συνολικό έργο περιλαμβάνει την επιδομή της δεύτερης γραμμής Κόρινθος - Κιάτο μήκους 22,3 χλμ., καθώς και την κατασκευή της νέας διπλής γραμμής Κιάτο - Διακοφτό - Αίγιο μήκους περίπου 70 χλμ., αλλά και των σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων, την εγκατάσταση σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και τηλεπικοινωνιών και τα παράπλευρα έργα.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «με τη στενή συνεργασία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρη, καθώς και των αρμόδιων γενικών γραμματέων Μεταφορών, και Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, και με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Οργανισμών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανελήφθησαν όλες οι απαραίτητες δράσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του έργου και να αποτραπεί η απώλεια κοινοτικών πόρων ύψους 226.423.998 ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι με τη λειτουργία της γραμμής συνδέεται σιδηροδρομικά ο νομός Αχαΐας με τις κυριότερες συγκοινωνιακές πύλες της πρωτεύουσας, δηλαδή τον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών, το λιμάνι του Πειραιά, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το μετρό της Αθήνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ