ΕΛΛΑΔΑ

Ακυρώνει μνημονιακές περικοπές το Ελεγκτικό συνέδριο

Ακυρώνει μνημονιακές περικοπές το Ελεγκτικό συνέδριο
Ελεγκτικό συνέδριο (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Αντιμέτωπη με ένα δημοσιονομικό «σοκ» κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζεται η έκδοση δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις περικοπές μισθών και συντάξεων που επέβαλε το μνημόνιο, όπως συμβαίνει τώρα με τους ιατρούς, ενώ εκκρεμεί και «τσουνάμι» αγωγών - προσφυγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, δημοσίευσε απόφαση «βόμβα» που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/12 (με τον ν. 4093/12) στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων ιατρών του ΕΣΥ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακολούθησε την νομολογιακή γραμμή που χάραξε το ΣτΕ στην υπόθεση των ενστόλων, εξετάζοντας την προσφυγή μιας συνταξιούχου γιατρού, ενώ σύντομα αναμένεται ότι θα δημοσιευθούν αποφάσεις που θα δικαιώνουν και άλλους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων: ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ.

Σημειώνεται τέλος ότι αν εφαρμοσθεί πλήρως η απόφαση, το κόστος αποκατάστασης (μόνο) των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ φτάνει τα 220 εκ. ευρώ.

Ακόμη ένας «πονοκέφαλος» για το Δημόσιο θα είναι η έκδοση αποφάσεων με τις οποίες το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε σε συνταξιούχους άνω των 1000 ευρώ και που δέχονται ότι ο υπολογισμός της έγινε με λάθος τρόπο, διογκώνοντας το ύψος της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ