ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικά παιχνίδια κυριαρχίας στο Αιγαίο

Τουρκικά παιχνίδια κυριαρχίας στο Αιγαίο
Eurokinissi

“Παιχνίδι κυριαρχίας” στο Αιγαίο παίζει η Τουρκία με προκάλυμμα την νατοϊκή ναυτική παρουσία. Η Άγκυρα κατόρθωσε να συμμετάσχει και δεύτερη τουρκική φρεγάτα στην SNMG 2 η οποία περιπολεί με “νατοϊκές ευλογίες” στην καρδιά του Αιγαίου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών .

Την ίδια ώρα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιτρέπουν στους μετανάστες να φθάνουν ανενόχλητοι μέχρι τις παραλίες ελληνικών νησιών.

Στην νατοϊκή ναυτική δύναμη SNMG-2 αρχικά συμμετείχαν:
•Το Γερμανικό πλοίο ΔΜ (Π/Φ) -Δκσης A-1413 FGS BONN.
•Η Ελληνική Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ.
•Η Ιταλική Φρεγάτα ITS LIBECCIO
•Καναδική Φρεγάτα 337 HMCS FREDERICTON και
•Η Τουρκική Φρεγάτα ΤCG BARBAROS.

Την Τετάρτη ο Γερμανός διοικητής της SNMG 2 έδωσε εντολή στην ιταλική φρεγάτα LIBECCIO και στην τουρκική BARBAROS να αποχωρήσουν και να πλεύσουν νότια της Ιταλίας προκειμένου να συμμετάσχουν στην νατοϊκή άσκηση Dynamic Manta.
Ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας BARBAROS υπακούει στην εντολή, αλλά ενώ έπλεε κοντά στα Κύθηρα, διατάχθηκε από το τουρκικό επιτελείο ναυτικού να επιστρέψει αμέσως στο Αιγαίο! Όπως κι έκανε.
Ο Γερμανός διοικητής δυσανασχέτησε αφού αναγκάστηκε να “διώξει” από την αρμάδα την φρεγάτα του Καναδά. Όμως αμέσως μετέβαλε στάση . Κι αυτό γιατί το τουρκικό ναυτικό απλόχερα του πρόσφερε άλλη μια φρεγάτα! Την Γκαζιαντέπ. Έτσι η Τουρκία βρέθηκε με δύο πολεμικά πλοία στο Αιγαίο ,με νατοϊκή ομπρέλα. Η περιοχή περιπολιών που ανέλαβε η δεύτερη τουρκική φρεγάτα έχει ιδιαίτερη σημασία. Εκτελεί περιπολία δυτικά της Χίου και νότια των Ψαρών χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητα της από τα παράκτια ραντάρ του ελληνικού ΠΝ!
Η φρεγάτα Barbaros βρίσκεται βορειοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου!

Δεν έχουν οριστεί ακόμα τομείς

Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί επίσημα οι τομείς. Σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστούν στο τέλος Φεβρουαρίου.
Υπάρχει μόνο πρόχειρος ορισμός περιοχών, οι οποίες βρίσκονται όλες δυτικά των ελληνικών νησιών.

Η αύξηση της ναυτικής παρουσίας της Τουρκίας (τόσο της Ακτοφυλακής όσο και του ναυτικού) σε ευαίσθητους τομείς και περιοχές του Αιγαίου (Ίμια-Αγαθονήσι-Φαρμακονήσι-Ζουράφα) είναι το ένα στοιχείο που ανησυχεί την Αθήνα.

“Απόβαση” στις Οινούσσες!

Τα ξημερώματα της Πέμπτης σε νησάκι δίπλα στις Οινούσσες, την Παναγιά εντοπίστηκε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να ...συνοδεύει επί της ουσίας φουσκωτό με μετανάστες και πρόσφυγες. Το τουρκικό σκάφος έφθασε μέχρι τη παραλία του νησιού!Τέτοια περιστατικά δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας λένε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα το Πεντάγωνο είναι όσα συμβαίνουν στο Καστελόριζο. Το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που έχουν αποβιβαστεί στο νησί ξεπερνά τους 700. Το γεγονός αυτό προκαλεί απορία εάν το συγκρίνουμε με προηγούμενα έτη, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Καστελόριζο δεν αποτελεί διαχρονικά «τόπο προορισμού» για μετανάστες και πρόσφυγες.

Η ξαφνική αύξηση δείχνει στην Αθήνα ότι οι Τούρκοι κατευθύνουν προς το Καστελόριζο μετανάστες και πρόσφυγες για να αναγκάσουν Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό να ενισχύοσυν τις δυνάμεις τους. Κάτι που δεν είναι εύκολο ούτε επιχειρησιακά και κυρίως οικονομικά.

Σημαντικό είναι ακόμη ότι τα Δωδεκάνησα έχουν εξαιρεθεί από τους τομείς περιπολιών της νατοϊκής δύναμης .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ