ΕΛΛΑΔΑ

Το «χαρτί» του Τσίπρα στη συνάντηση με τους αγρότες

Το «χαρτί» του Τσίπρα στη συνάντηση με τους αγρότες
EUROKINISSI

Ξεκίνησαν να προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των αγροτών προκειμένου να ξεκινήσει η συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ρεπορταζ:Λευτέρης Σουχάιμπ

Στις αρχικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός,απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία των αγροτών που συναντά αυτή την ώρα, σημείωσε:

"Πρέπει να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο”.

“Είναι δικό σας θέμα να υπάρξει ένα μόνιμο συμβούλιο που να εκπροσωπεί το αγροτικό κίνημα και να σχεδιάσουμε και να κάνουμε από κοινού τα επόμενα βήματα”, σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε στους αγρότες ότι έχει προτάσεις και είναι υπέρ του διαλόγου και μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις.

[Νωρίτερα]

Την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ήδη περάσει οι εκπρόσωποι από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες. Στην είσοδο γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος από τη φρουρά του πρωθυπουργού.

maximou

Στην είσοδο υπάρχει ονομαστική λίστα των εκπροσώπων που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, την ώρα που στη Βασιλίσσης Σοφία βρίσκεται ομάδα αγροτών, από διάφορα μπλόκα, που δεν βρίσκονται στη σχετική λίστα αλλά ζητάνε να τους επιτραπεί η είσοδος στο Μαξίμου.

lista
maximou1

Η Ηρώδου Αττικού παραμένει αποκλεισμένη και στις δύο κατευθύνσεις.

Μικροένταση με αγρότες στην είσοδο

Εν τω μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίοι εκπροσωπούν 39 μπλόκα, καταγγέλλουν πως το Μαξίμου επέλεξε τους εκπροσώπους των μπλόκων και όχι αυτούς που είχαν αποφασίσει οι ίδιοι οι αγρότες. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς υπήρχαν διαφορετικά ονόματα στη λίστα από αυτά που ζήτησαν να μπουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Το χαρτί του Τσίπρα

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι η σημερινή συνάντηση θα είναι η "αρχή του τέλους" των αγροτικών κινητοποιήσεων ενώ από την πλευρά τους οι αγρότες επιδιώκουν την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες πολύωρες συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να καταρτιστεί η τελική πρόταση που θα καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για βελτιωτικές προτάσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών, οι οποίες εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες (21/2) υπό τον Αλέξη Τσίπρα και διήρκησε τρεις ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο βελτιώσεων θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ, από τις επτά που υπάρχουν σήμερα, με χαμηλότερες εισφορές (10% στο εισόδημα των αγροτών για το 2017-2018, αντί για 14%, συντελεστή 15% για την περίοδο 2019-2020, αντί 17% και συντελεστή 20% το 2021, αντί για το 2019), δυνατότητες αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης ανά τριετία, άμεση σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παρεχόμενες συντάξεις, που σημαίνει πως οι μικρότερες εισφορές θα αντικρίζονται με τις μικρότερες συντάξεις και ο ΟΓΑ θα παραμείνει αυτοτελές ταμείο.

Εν τω μεταξύ, συνολικό σχέδιο για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση του αγροτικού χώρου θα καταθέσει η κυβέρνηση στη συνάντηση με τους αγρότες, όπως δήλωσε στο «Πρακτορείο FM» η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση πως θα γίνει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, που θα λαμβάνει υπόψη του το πλαίσιο που μπορεί να κινηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σε συνιστώσες οι αγρότες

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εμμένουν στη στάση τους να απέχουν από τον διάλογο και όπως αποφάσισαν στη νέα πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, επιμένουν στο πλαίσιο πέντε αιτημάτων και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη προκειμένου να τα θέσουν εκ νέου και να λάβουν την απάντησή του. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας «είναι γνωστά τα πέντε αιτήματά μας, επιμένουμε σε αυτά, ο αγώνας συνεχίζεται».

Τα πέντε σημεία τα οποία έχουν διατυπώσει είναι: α) να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, β) να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ., γ) αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, δ) καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων και ε) κατάργηση του φόρου στο κρασί - Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Αισιοδοξία από Αποστόλου και Κατρούγκαλο

Σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των μπλόκων που θα συμμετάσχουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό είναι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης η εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του στην Αυγή, η κυβέρνηση έχει κάνει τις απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, από την πλευρά της και καλεί τον αγροτικό κόσμο να εξετάσουν από κοινού ουσιαστικές παρεμβάσεις για την «επόμενη μέρα» στον πρωτογενή τομέα.

Αισιόδοξος για συμφωνία στο θέμα των αγροτών, μετά και τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος. «Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία», επέμεινε.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα δει τόσο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στις 17:00, όσο και την Φώφη Γεννηματά μιάμιση ώρα αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ