ΕΛΛΑΔΑ

Εποχική γρίπη: Σε έξαρση ο ιός – Άλλοι δέκα νεκροί το Σαββατοκύριακο

Εποχική γρίπη: Σε έξαρση ο ιός – Άλλοι δέκα νεκροί το Σαββατοκύριακο
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακόμα δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας σε 124 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σήμερα δηλώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα, και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 106 ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης. Συνολικά, από την αρχή της εποχικής γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 360 ασθενείς.

Η δραστηριότητα της γρίπης εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, και η κορύφωσή της αναμένεται προς το τέλος του μήνα.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ο ιός Α(Η1Ν1) χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, καθώς και παιδιά και νέους.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, παρά τις συστάσεις των ειδικών.

Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου.

Σημειώνεται πως την περσινή περίοδο (2014-2015) καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη γρίπη – Τι αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Παστέρ

Σαρώνει η γρίπη- Προσλήψεις για ΜΕΘ ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ

Οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για τη γρίπη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ