ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση απομάκρυνσης προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας

Επιχείρηση απομάκρυνσης προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Επιχείρηση για την απομάκρυνση προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας, όπου έχουν βρει προσωρινή στέγη, πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο με εντολή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περίπου 150 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν προσωρινά το βράδυ της Κυριακής στις δομές φιλοξενίας του Σκαραμαγκά και του Σχιστού.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή στην πλατεία και παρακολούθησε από κοντά την επιχείρηση μεταφοράς τους, σημειώνει ότι «αποχώρησαν όλοι οι πρόσφυγες από την πλατεία Βικτώριας σε προσωρινά καταλύματα. Χάρη στις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», ενώ κάνει λόγο για «προσπάθεια αλληλέγγυων, που τώρα ήρθαν στην πλατεία, να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επιχείρηση μεταφοράς έγινε χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια, αλλά με πειθώ. Ωστόσο, αναφέρει ότι χτες το βράδυ δημιουργήθηκε ένταση με αλληλέγγυους, οι οποίοι αντέδρασαν σε ενέργεια των αστυνομικών δυνάμεων να απομακρύνουν αλλοδαπούς. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 20 προσαγωγές, εκ των οποίων οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν τη στιγμή της έντασης με τους αστυνομικούς, κατά την επιχείρηση της μεταφοράς των προσφύγων, στα οποία ακούγονται γυναίκες και παιδιά να φωνάζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ