ΕΛΛΑΔΑ

Μηχανογραφικό 2020: Τα μυστικά και οι παγίδες για τη συμπλήρωσή του

Μηχανογραφικό 2020: Τα μυστικά και οι παγίδες για τη συμπλήρωσή του
ΙΝΤΙΜΕ

Αντιμέτωποι με μία δύσκολη απόφαση βρίσκονται πλέον οι περίπου 100.000 υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς έχει φτάσει η ώρα που πρέπει να προετοιμαστούν για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Συγκεκριμένα, όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί των μαθημάτων θα πρέπει να συνεχίσουν προσεκτικά έως ότου «κλειδώσουν» το τελικό τους μηχανογραφικό, κάτι που οφείλουν να κάνουν έως και τις 17 Ιουλίου.

Η επιλογή των σχολών δεν είναι απλή διαδικασία και απαιτεί ειδική προετοιμασία ακόμη για υποψηφίους που είναι ήδη αποφασισμένοι και στοχεύουν σε μία μόνο σχολή, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λάθος επιλογές με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν πολύ και στο τέλος -πιθανώς- να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Καθοριστικός στην όλη διαδικασία είναι και ο ρόλος της οικογένειας, με τις αποφάσεις για τα οικονομικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν από τις επιλογές των παιδιών να έχουν ληφθεί εγκαίρως πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».

Επιπλέον, πολλές οικογένειες «ποντάρουν» σε πιθανή μετεγγραφή, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό αποτελεί μια διαδικασία... τυχερού λαχνού.

Ειδικά φέτος, που ο νόμος για τις μετεγγραφές έχει αλλάξει και υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, καλό θα ήταν πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος εάν έχει πιθανότητες να πάρει μετεγγραφή.

Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος των αντιστοιχιών των τμημάτων, τις οποίες οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Εκεί θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν κάποια τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα κεντρικών ΑΕΙ και συνεπώς δεν θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η επιλογή των σχολών να γίνεται με βάση τις πραγματικές επιθυμίες και ποτέ με βάση τις προβλέψεις για τις βάσεις.

Οι 10 κανόνες της επιτυχίας

Tο «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει βήμα - βήμα τις κινήσεις για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού με τη βοήθεια του Παναγιώτη Παππά, ο οποίος είναι διδάκτωρ ΑΠΘ και σύμβουλος σταδιοδρομίας (Employedu):

  1. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δηλώνουν στο μηχανογραφικό τις επιλογές τους με σειρά προτίμησης και επιθυμίας. Αν, για παράδειγμα, εμένα, που βρίσκομαι στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η πρώτη μου επιλογή είναι η εκπαίδευση και θέλω να γίνω καθηγητής φιλόλογος, δεν «πρέπει» να δηλώσω πρώτη τη Νομική Σχολή, επειδή έγραψα πάνω από 18.000 μόρια και περνάω και σε αυτό το τμήμα, ενώ δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει.
  2. Εξετάζουμε, με ιδιαίτερη προσοχή, το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων που μας ενδιαφέρουν. Μπορεί να βρίσκομαι στο 2ο επιστημονικό πεδίο και να με γοητεύει το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, γιατί μου αρέσουν οι μηχανές, ωστόσο πρέπει να γνωρίζω ότι θα έρθω αντιμέτωπος στα εξάμηνα σπουδών με μαθήματα όπως η Θερμοδυναμική και οι Στροβιλομηχανές, που απαιτούν γνώσεις Φυσικής, καθώς και τα Μαθηματικά και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, με τα οποία αν δεν έχω κάποια εγγύτητα μπορεί να δυσκολευτώ στην ολοκλήρωση των σπουδών μου.
  3. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος που θα επιλέξουμε, διότι με τις πρόσφατες αλλαγές και την αναβάθμιση των πρώην ΤΕΙ σε πανεπιστήμια μπορεί να επιλέξει κανείς τμήμα το οποίο θα οδηγήσει σε μειωμένες δυνατότητες στην αγορά εργασίας. Το γεγονός αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε τμήματα Μηχανικών και Οικονομικών, όπου η διάκριση ανάμεσα σε μηχανικό Α’ και μηχανικό Β’ ή λογιστή Α’ και λογιστή Β’ συνεχίζει να υφίσταται.
  4. Να μην παρασυρθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα μόρια που έγραψαν ή από τα μόρια του τμήματος. Να δηλώσουν τμήματα που επιθυμούν ακόμα και αν απέχουν από αυτά -καθώς η διαμόρφωση των βάσεων κάθε χρόνο κρύβει εκπλήξεις- όπως και σχολές «μαξιλαράκια» προς τα κάτω, ώστε να διαφυλάξουν την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, να θυμούνται ότι τα μόρια ενός τμήματος δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την ποιότητα και τις προοπτικές του. Εχουμε, για παράδειγμα, τμήματα χαμηλά βαθμολογικά, που παρέχουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές με ομοειδή τμήματα που βρίσκονται σε υψηλότερες βαθμολογίες.
  5. Ομαδοποιούμε τις επιλογές μας ανάλογα με την αρχική μας επιθυμία και προτίμηση, ενώ στη συνέχεια κάνουμε εσωτερική ιεράρχηση. Λόγου χάρη, αν θέλει ο/η ενδιαφερόμενος/η να γίνει ψυχολόγος, ομαδοποιεί τα τμήματα Ψυχολογίας που υπάρχουν στο μηχανογραφικό. Στη συνέχεια, αν του αρέσει το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού, ομαδοποιεί τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας. Μετά θα κάνει εσωτερική ιεράρχηση μέσα στις επιμέρους ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια όπως η πόλη που θα φοιτήσει, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι προοπτικές κάθε τμήματος και το ενδεχόμενο μετεγγραφής, η οποία, αν είναι δεδομένη, του επιτρέπει να δηλώσει και παραπάνω από ένα τμήματα.
  6. Τα παιδιά δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους όσες σχολές και τμήματα θέλουν, δεν υπάρχει περιορισμός ούτε «κανόνας» για το πόσες πρέπει ή δεν πρέπει. Μπορούν να τις δηλώσουν και όλες. Ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να βιαστούν να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους, εφόσον το σύστημα δίνει τη δυνατότητα πρόχειρου μηχανογραφικού και την επιλογή της οριστικοποίησης μέχρι το πέρας της ημερομηνίας (17 Ιουλίου, εκτός κι αν δοθεί κάποια παράταση).
  7. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν τα τμήματα λειτουργούν επικουρικά και σαν πυξίδα (μας δείχνουν τι μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια στην εποχή της απόλυτης εξειδίκευσης και της διεπιστημονικότητας) και όχι σαν κριτήριο επιλογής τμήματος, αφού μέχρι να αποφοιτήσει ο/η ενδιαφερόμενος/η τα προγράμματα αυτά ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί ή ακόμα και να έχουν καταργηθεί.
  8. Εκείνοι και εκείνες που ενδιαφέρονται να αιτηθούν μετεγγραφή πρέπει να ενημερωθούν για τα καινούργια δεδομένα που αφορούν τη διαδικασία. Εχουμε νέα μοριοδότηση στις μετεγγραφές με ποσοτικό περιορισμό που αφορά σε οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς και ένα πλαφόν βαθμολογικής διαφοράς 2.750 μορίων από το τμήμα για το οποίο κάποιος/α θα αιτηθεί μετεγγραφή. Συνεχίζουν, παράλληλα, να ισχύουν τα ίδια δεδομένα με πέρυσι για αδέρφια που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Καινούργιο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα μετακίνησης σε έως και 5 τμήματα εντός του επιστημονικού πεδίου, αρκεί να έχουν δηλωθεί και να έχουμε τα μόρια εισαγωγής, εάν δεν ευοδωθεί η αίτηση μετεγγραφής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκείνο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι οι αντιστοιχίες μεταξύ των τμημάτων, διότι φέτος έχουμε αρκετές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.
  9. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να συμπληρώσουν και το μηχανογραφικό της Κύπρου. Υπάρχουν τμήματα στα δημόσια κυπριακά πανεπιστήμια που προσφέρουν θέσεις στους Ελλαδίτες υποψηφίους. Συμπληρώνοντας το αντίστοιχο μηχανογραφικό δελτίο, διεκδικούμε θέσεις και στην Κύπρο, όπου διατίθενται σχεδόν όλες οι βασικές ειδικότητες.
  10. Να θυμόσαστε πάντα ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι απλώς το πρώτο βήμα σε μια καριέρα που για εσάς θα είναι μαραθώνιος. Δεν σημαίνει ότι το τμήμα στο οποίο θα εισαχθείτε θα σας προσδιορίσει διά βίου. Μπορεί απλώς να είναι ένα όχημα για τη συνέχεια. Η σταδιοδρομία επηρεάζεται και από τη μεταπτυχιακή εξειδίκευση, τις δεξιότητες που θα καλλιεργήσετε, καθώς και από τους μετασχηματισμούς της αγοράς εργασίας.

Οδηγίες

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικά Δελτία θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Γενικές πληροφορίες

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

- όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

- όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Γ. Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.

Ε. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ