ΕΛΛΑΔΑ

Στις συνελεύσεις οι αγρότες θα αποφασίσουν για τις προτάσεις Τσίπρα

Στις συνελεύσεις οι αγρότες θα αποφασίσουν για τις προτάσεις Τσίπρα
reuters

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες προκειμένου να αποφασίσουν επί των προτάσεων της κυβέρνησης, έπειτα από την πολύωρη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε δηλώσεις τους, οι αγρότες μίλησαν για ουσιαστικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε, είπαν ότι παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των δύο πλευρών και πως τώρα θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους, προκειμένου οι γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για την πορεία από εδώ και πέρα.

"Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό. Του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, το ίδιο έκανε κι εκείνος και για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό και για το κόστος παραγωγής", δήλωσε ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, ο οποίος εκπροσωπεί, όπως ανέφερε, τα 39 μπλόκα που έστειλαν επιστολή στο Μαξίμου στις 10 Φεβρουαρίου. Είπε ότι αυτό που θα κάνουν τώρα είναι να επιστρέψουν στα μπλόκα τους, να κάνουν τις γενικές συνελεύσεις τους για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα, όπως συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν τους ικανοποίησαν οι προτάσεις της κυβέρνησης, παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν στις γενικές συνελεύσεις. "Μετά τις γενικές συνελεύσεις", απάντησε.

Εκπροσωπώντας τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, όπως είπε, ο Τσιοτίνας Αθανάσιος, δήλωσε ότι "έγινε ένας διάλογος επί των προτάσεων μας με τον πρωθυπουργό, πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε δώσει εμείς και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις".

Στο ερώτημα εάν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης είπε ότι αυτό θα το απορφασίσει ο καθένας συνάδελφος τους που είναι στα μπλόκα τους, ενώ για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, είπε ότι "πρέπει να τα ζυγιάσουμε όλα παρέα".

[Νωρίτερα]

Την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν από νωρίς οι εκπρόσωποι από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες. Στην είσοδο γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος από τη φρουρά του πρωθυπουργού.

maximou
lista
maximou1

Η Ηρώδου Αττικού παραμένει αποκλεισμένη και στις δύο κατευθύνσεις.

Μικροένταση με αγρότες στην είσοδο

Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, αφού στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου υπήρχε ονομαστική λίστα των εκπροσώπων που θα συμμετείχαν στη συνάντηση, την ώρα που στη Βασιλίσσης Σοφία βρέθηκε ομάδα αγροτών, από διάφορα μπλόκα, που δεν βρίσκονταν στη σχετική λίστα και ζητούσαν να τους επιτραπεί η είσοδος στο Μαξίμου.

Η Συντονιστική Επιτροπή αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίοι εκπροσωπούν 39 μπλόκα, κατήγγειλαν πως το Μαξίμου επέλεξε τους εκπροσώπους των μπλόκων και όχι αυτούς που είχαν αποφασίσει οι ίδιοι οι αγρότες.

Αιφνιδιαστικό κλείσιμο του τελωνείου στον Προμαχώνα

Αιφνιδιαστικό επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες αγρότες στο μπλόκο. Στο τελωνείο της Εξοχής η κίνηση διεξάγεται ομαλά, ενώ στις 20.00 θα γίνει γενική συνέλευση για να καθορίσουν η στάση τους. Το πιο πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ξεκινήσει αποκλεισμός στις 22.00 η ώρα.

Η κυκλοφορία και στα δύο τελωνεία είχε αποκατασταθεί από χθες το μεσημέρι, ενώ αρχική πρόθεση των συμμετεχόντων στα μπλόκα επί ελληνικού εδάφους ήταν το «ελευθέρας» για σήμερα, κάτι που όμως άλλαξε.

Τα τελωνεία ήταν κλειστά από τις 16 Φεβρουαρίου έως και χθες, λόγω των αντιμπλόκων που είχαν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους οι οδηγοί φορτηγών της γειτονικής χώρας.

Τρίπολη: Άνοιξε το μπλόκο της Νεστάνης

Άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης. Στην άκρη του δρόμου, ωστόσο, παραμένουν μεγάλος αρθμός αγροτών με τα τρακτέρ. Νωρίτερα οι αγρότες είχαν αποφασίσει να κρατήσουν κλειστό το μπλόκο, έως ότου οι εκπρόσωποί τους να επιστρέψουν στην Τρίπολη, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Σε συνιστώσες οι αγρότες

Στο μεταξύ, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας στην πανελλαδική σύσκεψή τους που έγινε την Κυριακή, αποφάσισαν να απέχουν από τον διάλογο, επιμένοντας στο πλαίσιο πέντα αιτημάτων, και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη προκειμένου να τα θέσουν εκ νέου και να λάβουν την απάντησή του. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας «είναι γνωστά τα πέντε αιτήματά μας, επιμένουμε σε αυτά, ο αγώνας συνεχίζεται».

Τα πέντε σημεία τα οποία έχουν διατυπώσει είναι: α) να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, β) να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ., γ) αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, δ) καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων και ε) κατάργηση του φόρου στο κρασί - Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Το 'χαρτί' του πρωθυπουργού

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους αγρότες εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή υπό τον πρωθυπουργό και διήρκησε τρεις ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο βελτιώσεων περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ, από τις επτά που υπάρχουν σήμερα, με χαμηλότερες εισφορές (10% στο εισόδημα των αγροτών για το 2017-2018, αντί για 14%, συντελεστή 15% για την περίοδο 2019-2020, αντί 17% και συντελεστή 20% το 2021, αντί για το 2019), δυνατότητες αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης ανά τριετία, άμεση σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παρεχόμενες συντάξεις, που σημαίνει πως οι μικρότερες εισφορές θα αντικρίζονται με τις μικρότερες συντάξεις και ο ΟΓΑ θα παραμείνει αυτοτελές ταμείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ