ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας για Μάτι: «Όχι» στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου - Δεν προκύπτει δόλος

Εισαγγελέας για Μάτι: «Όχι» στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου - Δεν προκύπτει δόλος
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την αντίθεσή του στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι, εξέφρασε τελικά την Τρίτη ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ανακριτή για άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για κακούργημα σε κάποιους από τους κατηγορουμένους «το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης (κακούργημα) προϋποθέτει δόλο. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση το στοιχείο της αποδοχής που προϋποθέτει ο δόλος δεν προκύπτει».

Σημειώνεται ότι οι εμπλεκόμενοι σήμερα κατηγορούνται για πλημμελήματα, όπως αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι προ ημερών ο ανακριτής που έχει στα χέρια του τη δικογραφία, είχε ζητήσει, κάνοντας επίκληση νεότερων στοιχείων, την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης, αδίκημα που κατά την κρίση του πρέπει να βαρύνει κάποιους από τους εμπλεκόμενους πυροσβέστες και μερικά ακόμη πρόσωπα.

Κατά την κρίση του εισαγγελέα ωστόσο, ο οποίος μελέτησε την παραγγελία του ανακριτή, η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι Πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνανθρώπων μας, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Αντίθετα υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά. Μάλιστα, στην απάντηση που δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας, αναφέρεται τόσο στον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες αλλά και στο γεγονός ότι καταστράφηκε η καριέρα τους αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, πριν από δύο χρόνια, στις 23 Ιουλίου.

Πάντως κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σχετικό αίτημα του ανακριτή, που τελικώς δεν έγινε δεκτό, περιλαμβάνονταν μόνο καταθέσεις και μία πραγματογνωμοσύνη, στοιχεία δηλαδή γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ