ΕΛΛΑΔΑ

Λάμπρος Τζούμης στο CNN Greece: Διαπραγματευτικό όπλο για την Τουρκία η Αγία Σοφία

Λάμπρος Τζούμης στο CNN Greece: Διαπραγματευτικό όπλο για την Τουρκία η Αγία Σοφία
AP Photo

«Κίνηση υψηλού συμβολισμού» χαρακτήρισε τα περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, μιλώντας στην εκπομπή του CNN Greece το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ έκρινε πως το ζήτημα έχει αναχθεί σε διαπραγματευτικό όπλο από την Άγκυρα. 

Συγκεκριμένα ο κ. Τζούμης εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος ψυχολογικών επιχειρήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και εντός αυτού έχουν ενταχθεί οι λεκτικές απειλές, οι οποίες είναι πια ρουτίνα» ενώ σχετικά με το φλέγον θέμα των ημέρων, που δεν είναι άλλο από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σχολίασε ότι πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού αφού το μυαλό των Ελλήνων, κάθε φορά που τίθεται στο τραπέζι η συζήτηση αυτή, πάει στην περίοδο μετά την Άλωση της Πόλης όπου ο Μωάμεθ Β΄ ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφιά θα χρησιμοποιείται ως τζαμί και μάλιστα έγινε το αυτοκρατορικό τέμενος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας

«Αναποτελεσματική» κάθε συζήτηση

Ερωτηθείς για το εάν θεωρεί ότι θα δούμε κάποιο γεωτρύπανο νότια της Κρήτης, όπως πολλάκις έχει πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αντιστράτηγος είπε πως «η Τουρκία έχει ανοίξει τόσο πολύ την ατζέντα της, που ο οποιοσδήποτε διάλογος με τη γείτονα χώρα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Νομίζω ότι θα δούμε γεωτρύπανο, αφού σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβη, η Τουρκία ότι λέει το εννοεί και ότι εννοεί το πράττει».

Γαλλοτουρκική σύγκρουση

Ενδιαφέρον έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η κρίση που υπάρχει στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η σχέση ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία, που φαίνεται ότι παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Πριν έναν μήνα είχε γίνει μία επιχείρηση να ελεγχθεί ένα πλοίο υπό τανζανική σημαία από μία γαλλική φρεγάτα και το είχαν παρεμποδίσει οι Τούρκοι. Η Γαλλία, ωστόσο, έχει αντιδράσει στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Λιβύη έχει συμφέροντα άμεσα» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ