ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση με χημικά και πετροπόλεμο στο Σύνταγμα

Ένταση με χημικά και πετροπόλεμο στο Σύνταγμα

Επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των μαζικών συγκεντρώσεων κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, στο Σύνταγμα, με την αστυνομία να προχωρά σε εκτεταμένη χρήση χημικών.  

Ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:30 στο Σύνταγμα, στο ύψος της Βουλής, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Από το πλάι του Συντάγματος ομάδα διαδηλωτών πέταξε βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε ρίψη χημικών με αποτέλεσμα να διαλυθεί το βασικό σώμα της πορείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 16 προσαγωγές εκ των οποίων οι εννέα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ έξι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής φέρει τραύματα στο κεφάλι.

Σημειώνεται πως η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΑΣ κάνει λόγο για 10.000 διαδηλωτές.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ παρέμεινε ωστόσο στην πλατεία Συντάγματος και αποχώρησε λίγο πριν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν «τυφλή» χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με κεντρικό σύνθημα «οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά τους! Ο εργαζόμενος λαός θα κάνει το νομοσχέδιο, κουρελόχαρτο! Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε για το δίκιο μας ακόμα πιο μαζικά», οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, η προβοκάτσια της, δεν πέρασε!», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας:

«Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ας εξυφαίνουν όσα σχέδια θέλουν, με μάσκες ή χωρίς μάσκες. Εδώ είναι εργατόκοσμος που παλεύει για τη ζωή του! κάτω τα χέρια από το ταξικό εργατικό κίνημα, κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! Είμαστε εδώ, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, γιατί το δίκιο είναι μαζί μας!».

«Είμαστε αποφασισμένοι και θα τραβήξουμε το σχοινί μέχρι τέλους. Έχουμε αποφασίσει να περπατήσουμε αυτό το δρόμο μέχρι το τέλος. Πιο δυνατοί, πιο στοχοπροσηλωμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννης Τασούλας.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει μόνο το όπλο του αγώνα, θα το υπερασπιστούμε. Είμαστε αποφασισμένοι», σημείωσε, προσθέτοντας: «Είμαστε εδώ όσους νόμους και αν ψηφίσουν. Θα εκπληρώσουμε το καθήκον απέναντι στην τάξη μας για να μπορέσει ο φτωχός λαός να ζήσει καλύτερα με βάση τον πλούτο που παράγει. Οργανωμένα, πειθαρχημένα, απείθαρχα, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, δεν πειθαρχούμε, αγωνιζόμαστε για την ζωή μας».

Σημειώνεται πως οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από 18:00 κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ και οι συρμοί διέρχονται κανονικά, χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις.

Ολοκληρώθηκε η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Με μικρής έντασης επεισόδια ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην Καμάρα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, και πραγματοποιήθηκε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένταση σημειώθηκε όταν μεμονωμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές σε τράπεζα, με την αστυνομία να προχωρά σε χρήση χημικών και δακρυγόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ