ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Σκληραίνουν τη στάση τους, ενισχύουν τα μπλόκα

Αγρότες: Σκληραίνουν τη στάση τους, ενισχύουν τα μπλόκα
Τρακτέρ παρατεταγμένα στα μπλόκα (φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ

Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφασίζουν οι αγρότες, που επέστρεψαν στα μπλόκα μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, αφού δεν βγήκε... λευκός καπνός από το Μέγαρο Μαξίμου, με το ενδεχόμενο ενός νέου παναγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα να είναι ανοιχτό.

Οι αγρότες έφυγαν απογοητευμένοι από τη συνάντηση με την κυβέρνηση κι όπως χαρακτηριστικά είπε στο CNN Greece ο Παναγιώτης Φιακάς από το μπλόκο του Ισθμού, «δεν πήραμε τα αναμενόμενα. Υπάρχει ένα θετικό, το αφορολόγητο, αλλά όλα τα άλλα δεν έχουν μπει σε μια βάση, έχουμε ακόμη δουλειά μέχρι να φτάσουμε το στόχο μας».

Τα τρακτέρ του μπλόκου του Ισθμού πάντως κρατούν κλειστή και σήμερα την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, με τους αγρότες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να απομακρύνουν τα τρακτέρ τους από το σημείο, καθώς προσανατολίζονται σε άλλης μορφής κινητοποιήσεις. Στη σύσκεψη της Δευτέρας αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με κάθοδο στην Αθήνα αλλά και με αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών, αφού όπως εκτιμούν «δεν ξέρουμε αν ο δρόμος θα μας φέρει αυτό που θέλουμε», ωστόσο οι επόμενες κινήσεις τους αποφασίζονται σε νέα συνέλευση που θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι.

Να σκληρύνουν τη στάση τους αποφάσισαν και οι αγρότες των Τεμπών, που ενισχύουν το μπλόκο τους κι έχουν κλείσει εντελώς την εθνική οδό με τα τρακτέρ τους. Στις προθέσεις του είναι την Τρίτη να κλείσουν και τον παραλιακό άξονα, ενώ εξετάζουν και συμβολικό αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών.

Νέο μπλόκο από τα Τέμπη και στο Στόμιο

Σε νέα τροποποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί του ΠΑΘΕ προχώρησε η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, μετά το νέο μπλόκο που στήθηκε σήμερα το μεσημέρι από αγρότες των Τεμπών στο Στόμιο καταργώντας την εναλλακτική διαδρομή μέσω του παραλιακού άξονα του Ν. Λάρισας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σήμερα από τις 12.30 μ.μ. και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που κινούνται με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον κόμβο Κορινού του ΠΑΘΕ και θα κινούνται μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται προς Κατερίνη και θα ακολουθούν στη συνέχεια την παραπάνω διαδρομή. Όσα οχήματα εισέλθουν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας θα αναστρέφονται από τον ανισόπεδο κόμβο Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Λάρισας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 2410-683190, 2410-683169, 2410-683176, 2410-741453.

Μπλακ άουτ στον κόμβο Μικροθηβών

Κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ και στον κόμβο Μικροθηβών. Οι αγρότες του εκεί μπλόκου αποφάσισαν μετά την ολοκλήρωση, της γενικής συνέλευσης των μελών του, να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά σε κλείσιμο τόσο της ΠΑΘΕ όσο και των παράδρομων του συγκεκριμένου κόμβου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά οχήματα και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Απόφαση των αγροτών είναι ο αποκλεισμός του κόμβου και των παράδρομων να διαρκέσει επ αόριστον. Μάλιστα στις σκέψεις τους είναι να κλείσουν και την παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Αθήνας που αποτελεί εναλλακτική διαδρομή κίνησης των οχημάτων.

«Φιάσκο η συνάντηση», λέει η Νίκαια

Σταθερό παραμένει και το μπλόκο στη Νίκαια, όπως σταθερή παραμένει και η διάσπαση στο μέτωπο των αγροτών. Το μπλόκο της Νίκαιας έχει διαφοροποιήσει τη στάση του από τα υπόλοιπα μπλόκα και απείχε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έχοντας καταθέσει δική του πρόταση πέντε σημείων και αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως δήλωσε στο CNN Greece ο Βασίλης Γιαννακός η συνάντηση ήταν «φιάσκο, στην ουσία δεν εξήγγειλε κάτι καινούριο, δεν τοποθετήθηκε στα αιτήματα των συναδέλφων αγροτών», ενώ κατηγόρησε τους συμμετέχοντες αγρότες στη συνάντηση ότι θα έπρεπε να καταγγείλουν τη διαδικασία και όχι να χαριστούν στον πρωθυπουργό, επιστρέφοντας στα μπλόκα.

Ο ίδιος μίλησε ουσιαστικά για στημένο διάλογο, κάνοντας λόγο για «επιλεγμένους» από την κυβέρνηση αγρότες που πήγαν στο Μαξίμου, φέρνοντας στο φως και καταγγελία που έγινε στη σύσκεψη της Νίκαιας, από εκπρόσωπο μπλόκου που δέχτηκε τηλεφώνημα από μέλος της κυβέρνησης , με το οποίο τον καλούσε στη συνάντηση.

Κλείνουν ξανά τη Νεστάνη οι αγρότες της Πελοποννήσου

Οι αγρότες της Πελοποννήσου δηλώνουν πως επιμένουν και συνεχίζουν τον αγώνα των κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και το απόγευμα κλείνουν ξανά τους δρόμους σε Νεστάνη και Ευρώτα.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 11.00 το βράδυ, με αποτέλεσμα να διεξάγεται η κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους.

Οι αγρότες της Λακωνίας σήμερα θα κλείσουν από τις 7.00 έως τις 8.00 το βράδυ την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Κλειστό επ’ αόριστον το τελωνείο του Προμαχώνα

Τον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποφάσισε για τα φορτηγά και τις νταλίκες σε πρώτη φάση, η γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Την Τετάρτη στο τελωνείο του Προμαχώνα πρόκειται να μεταβούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα και το μπλόκο της Νίκαιας να δίνει δυναμικά το παρόν σε ένδειξη συμπαράστασης.

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στις 7.00 μ.μ. θα γίνει η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων από τις 10.00 το βράδυ.

Γενικότερα στην Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στηθεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, σε διάφορα κομβικά σημεία και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού γίνει η ενημέρωση όλων για τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να αποφασιστεί η σκλήρυνση της στάσης τους, αλλά και ο καθορισμός εναλλακτικών μορφών διαμαρτυρίας.

Τα μπλόκα σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα

Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και στο άλλο, επάνω στον κρατικό αερολιμένα.

Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματιστεί και στο μπλόκο Δερβενίου. «Περιμένουμε τις εξελίξεις. Είμαστε πανέτοιμοι να σφίξουμε και πάλι τη στάση μας εάν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε ο συντονιστής Αναστάσης Σοϊλεμέζης.

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Για την ώρα, δεν προβλέπεται κλείσιμο της διόδου για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 19:00 έως τις 23:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 12 το μεσημέρι ξεκινά εκ νέου ο αποκλεισμός, ενώ επί τάπητος τίθενται και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Αχιλλέα Καμπούρη.

Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός στο χρονικό διάστημα 17:00-22:00, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Γιάννη Καρακασίδη, ενώ στην αερογέφυρα Αλεξιάδη, στην Κατερίνη, ο δρόμος παραμένει ανοιχτός και δεν προβλέπεται να κλείσει σήμερα, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής, Χρήστο Βάγια, ο οποίος δήλωσε ότι όλοι τελούν εν αναμονή της γενικής τους συνέλευσης, το βράδυ, όπου θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, δεν θα γίνει κινητοποίηση. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο πραγματοποιούν γενική συνέλευση.

Καμία κινητοποίηση και στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Μαυρουδή Μιντσιούδη, να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλα θα κριθούν στην αποψινή γενική συνέλευση».

Παραμένουν τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Αμετακίνητοι στις αρχικές τους θέσεις, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ στις 8 το βράδυ, σε γενική συνέλευση θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση, κάνοντας ταυτόχρονα και τον απολογισμό της δράσης τους μέχρι σήμερα. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στα μπλόκα των προαναφερόμενων περιοχών, αναμένουν την απάντηση στο αίτημα που κατατέθηκε από τη Νίκαια για νέα συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο το εξής:
- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία(24ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (10:00-16:00 και 18:00-00:00 αποκλεισμός). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων στα τελωνεία, δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.
- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
- Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).
- Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.
- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από τις 17: 00 χθες οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.

Στα μπλόκα τα τρακτέρ της Ηπείρου-Κατάληψη στη ΔΕΗ Άρτας

Κατάληψη της ΔΕΗ στην Άρτα πραγματοποιούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από μπλόκο της παλιάς γέφυρας. Τα τρακτέρ έκλεισαν το πρωί την είσοδο της δημόσιας επιχείρησης και θα παραμείνουν έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Αύριο, όπως ανακοίνωσε το συντονιστικό τους όργανο, κατά το κλείσιμο του δρόμου από τις 7 το απόγευμα έως στις 11 το βράδυ θα γίνει στη γέφυρα και μουσική εκδήλωση.

Ωστόσο, τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα και στους τέσσερις νόμους της Ηπείρου, ενώ στις 7 το απόγευμα εκπρόσωποι από τις συντονιστικές θα συναντηθούν στα Γιάννενα για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Μπλόκα και στην Κρήτη

Στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αγίου Νικολάου-Ηρακλείου στον κόμβο Μαλίων-Οροπεδίου προχώρησαν σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στον κόμβο αποκλείοντας τη Εθνική Οδό και από τα δυο ρεύματα, ενώ η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω Μαλίων και της παλαιάς Εθνικής Οδού.

Οι συγκεντρωμένοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους επ’ αόριστον εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τα αποτελέσματα της συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Την ίδια ώρα στο μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου παραμένουν οι αγρότες τονίζοντας πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους αν δε δικαιωθούν, εκτιμώντας ότι αυτό που έγινε στο χθες στο Μαξίμου «δεν ήταν άλλο από ένα ακόμα ελιγμό της κυβέρνησης».

Στο μεταξύ στις 18:30 ο απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού των αγροτών όλης της Κρήτης στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηράκλειου όπου θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη διάρκεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ ομάδα αγροτών επιτέθηκε φραστικά στον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ηγουμενίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV» όπου έδινε συνέντευξη. Το επεισόδιο σημειώθηκε στο τέλος της συζήτησης, όταν ο κ. Ηγουμενίδης ανέφερε ότι, εφόσον υπάρξουν οι βελτιωτικές αλλαγές, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ