ΕΛΛΑΔΑ

Για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα μιλά ο Μουζάλας

Για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα μιλά ο Μουζάλας
EUROKINISSI

Παρά την συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το status quo στην Ειδομένη άλλαξε με ένα τρόπο που πρακτικά βάζει τέλος στην δίοδο των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, δήλωσε ο κ. Μουζάλας σήμερα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια πέντε αστυνομικών διευθυντών των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας, οι οποίοι καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν.

Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα, πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας, ενώ σημείωσε πως η Αθήνα θα εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά περιθώρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα διαβήματα στις πρεσβείες και στα υπουργεία Εξωτερικών ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά με τους ομολόγους του εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του, κι ο ίδιος ο κ. Μουζάλας συνομιλεί με τους επίσης με τους ομολόγους του και ενημερώνει την ολλανδική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Μουζάλας στην αυριανή σύνοδο των υπουργών μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. πρόκειται να επαναδιατυπώσει την ελληνική θέση.

Παράλληλα,ο κ. Μουζάλας είπε πως οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές της Ειδομένης θα πάνε σε χώρους που ήδη έχουν δημιουργηθεί, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν κι άλλοι.

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε.'Εχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη διοργάνωση Διάσκεψης στη Βιέννη για το προσφυγικό, ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ