ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητές από 18 ετών δέχεται πλέον το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Φοιτητές από 18 ετών δέχεται πλέον το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / Facebook

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) προσφέρει από φέτος οκτώ προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με την ηλικία εγγραφής να ξεκινά στα 18 έτη, χωρίς κλήρωση.

Παράλληλα, η διοίκηση του Ιδρύματος ξεκινάει μεγάλη μελέτη για επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών του, συζητώντας ήδη συνεργασίες με έλληνες καθηγητές που εργάζονται σε ιδρύματα των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης για την διοργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, στα προπτυχιακά προγράμματα του ιδρύματος, οι θέσεις που προσφέρονται έχουν αυξηθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να εισάγονται σε αυτά και υποψήφιοι 18 ετών. Κάτι που άλλωστε δεν το απαγορεύει πλέον ο νόμος. Κατ' επέκταση, ο ηλικιακός προσδιορισμός είναι πλέον παρελθόν στο μόνο δημόσιο ίδρυμα της Ελλάδας, στο οποίο οι σπουδές γίνονται «ηλεκτρονικά», δεν …χάνονται εξάμηνα, ούτε παραδόσεις.

Επίσης, ο προσανατολισμός του ΕΑΠ έχει αλλάξει και πλέον επικεντρώνεται στα προπτυχιακά προγράμματα, παρότι στο παρελθόν αποτελούσε ένα ίδρυμα που παρείχε κυρίως μεταπτυχιακές σπουδές, στοχεύοντας στη διά βίου εκπαίδευση των πολιτών και επιλέγοντας τους φοιτητές του με κλήρωση.

Έως πρόσφατα το ΕΑΠ έπαιρνε φοιτητές μετά τη συμπλήρωση του 23 έτους της ηλικίας τους. Ηλικιακό κριτήριο, ωστόσο, δεν υπάρχει πλέον εφόσον υπάρχουν θέσεις (αλλά μόνη προϋπόθεση το να έχει ο υποψήφιος το απολυτήριο του Λυκείου του), οπότε προφανώς και το ίδρυμα απευθύνεται στα παιδιά που τελειώνουν το λύκειο και δεν μπαίνουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, το ΕΑΠ παίρνει γύρω στους 8.500 φοιτητές ετησίως, ενώ για κάθε θεματική ενότητα που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου του ΕΑΠ χρεώνονται 450 - 500 ευρώ, οπότε με μια σχετική αυτοπειθαρχία, ο φοιτητής ή η φοιτήτρια χρειάζεται 3 θεματικές ενότητες τον χρόνο και 12 θεματικές ενότητες σε τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα όμως έχει αλλάξει και το κριτήριο επιλογής κατηγοριών των φοιτητών του, καθώς πλέον επιλέγονται με βάση την ταχύτητα που θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Οποιος καταθέσει πρώτος δηλαδή την αίτηση του μέχρι να συμπληρωθούν οι π.χ. 200 θέσεις που διαθέτει ετησίως σε κάθε τμήμα, επιλέγεται.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική σελίδα του Ιδρύματος: www.eap.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ