ΕΛΛΑΔΑ

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου

Με τη συγκινησιακή φόρτιση να είναι ιδιαίτερα αισθητή τελέστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κυρίλλου, στον μητροπολιτικό ναό του αιγαιοπελαγίτικου αυτού νησιού.

Πρόκειται για έναν τόπο που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του με τους κατοίκους του να επιστρέφουν στην γενέτειρα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν, να ξενιτευτούν, έχοντας υποστεί τις συνέπειες του «προγράμματος διάλυσης» της τουρκικής κυβέρνησης. Η γη τους είχε απαλλοτριωθεί, τα σχολεία είχαν κλείσει, στο νησί είχαν εγκατασταθεί ανοικτές φυλακές και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του, φιλήσυχοι αγρότες οι περισσότεροι, αναγκάστηκαν να σκορπιστούν στα πέρατα της Γης, πολλοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κουβαλώντας μαζί τους την προκοπή που διακρίνει τους Ίμβριους.

Τα τελευταία χρόνια όμως η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει. Υπάρχει πλέον ένα αντίστροφο κύμα επιστροφής στο νησί, ο γηγενής πληθυσμός του αυξήθηκε, οι κάτοικοι επιδιορθώνουν τα ερειπωμένα σπίτια τους, τα σχολεία επαναλειτουργούν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας πυρήνας παιδιών και εφήβων που μένουν μόνιμα στο νησί και στους δρόμους των χωριών ακούγονται και πάλι τα ελληνικά.

Σε αυτήν ακριβώς την αναγέννηση της Ίμβρου αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, γέννημα-θρέμμα και λάτρης του τόπου του, απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη κατά την τελετή ενθρονίσεως του.

«Σε υποδεχόμεθα όλοι οι Ίμβριοι, άγιε αδελφέ, εις μίαν Ίμβρον, η οποία κατά τα τελευταία έτη γνωρίζει μία πραγματική αναγέννησι. Δοξάζομεν τον εν Τριάδι Θεόν, ο οποίος μας ηξίωσε να ζήσωμεν όλα αυτά, τα οποία προ ολίγων ετών ακόμη εφάνταζαν αδύνατα και αδιανόητα. Αι πύλαι των ναών μας είναι ανοικταί. Ακούεται ο γλυκύς ήχος της καμπάνας. Ανεκαινίσθησαν και λειτουργούνται πολλά εξωκκλήσια μας. Και το μείζον πάντων: Επαναλειτουργούν τα σχολεία μας, εις τα οποία προσετέθη, διά πρώτη φορά εις την ιστορία της Ίμβρου, και Λύκειο. Ηυξήθη ο αριθμός των ομογενών κατοίκων της νήσου. Με την χάριν του Θεού και άλλα πολλά ημπορούν να επιτευχθούν» ανέφερε.


Στη συνέχεια ο Ίμβριος Πατριάρχης τόνισε:

«Να είσαι βέβαιος, ιερώτατε και αγαπητέ αδελφέ, ότι όλοι οι Ίμβριοι με πρώτον τον Ίμβριον Πατριάρχην θα είναι εις το πλευρόν σου. Είμεθα δεμένοι με την νήσον μας, όπως το βρέφος με την μητέρα του, εσώτατα, οργανικά. Τα κοινά βιώματα, τα ήθη και τα έθιμα, ο πόνος και αι θλίψεις, αι προσδοκίαι και αι ελπίδες, η ακλόνητη εμπιστοσύνη εις την πρόνοιαν του Θεού, μας ενώνουν και μας δίδουν δύναμι. Το απέδειξαν αυτό όσοι έμειναν κατά τα πέτρινα χρόνια εδώ, εις τα άγια χώματα. Έμειναν, όχι επειδή δεν είχαν την δυνατότητα να φύγουν, όχι γιατί εφοβούντο την ξενητιά, αλλά επειδή δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα, τα χωριά, τον πατρικό οίκο, τους τάφους των προγόνων, όλα αυτά τα ανεκτίμητα και ιερά, τα οποία αγαπούσαν πιο πολύ από τον εαυτόν τους. Χωρίς αυτούς τους ηρωικούς συμπατριώτας μας δεν θα υπήρχε σήμερα η ιδική μας Ίμβρος, η χριστιανική ρωμαίηκη παρουσία μας εδώ και συ ο νέος ποιμενάρχης μας.

»Την φιλοπατρία και καρτεροψυχία των Ιμβρίων απέδειξαν και όσοι έφυγαν εις την ξενητιά, αλλά, όπου και αν ευρίσκοντο, είχαν στραμμένη την καρδιά και την σκέψι τους εις την χειμαζομένη μικρά πατρίδα και ωνειρεύοντο το νόστιμον ήμαρ, την γλυκείαν ημέρα της επιστροφής. Εδημιούργησαν δραστήρια σωματεία, τα οποία συνέβαλαν εις την διάσωσι της ταυτότητός και την μετάδοσι του πολιτισμού της Ίμβρου εις την νέα γενεά. Οι σύλλογοί μας προσέφεραν και προσφέρουν πάρα πολλά εις την σημερινή αναγέννησι της Ίμβρου. Τελικώς, το “πρόγραμμα διάλυσης” του 1964 δεν διέλυσε, δεν εξουθένωσε, δεν ηλλοίωσε το ήθος και τον χαρακτήρα των Ιμβρίων. Μάλλον, η δοκιμασία έγινε γυμνασία, πηγή εγρηγόρσεως και αποφασιστικότητος».

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί και στον απερχόμενο μητροπολίτη Ίμβρου και νυν μητροπολίτη Μοσχονησίων κ. Κύριλλο.

«Κατά την ιερά αυτή στιγμή, αποχαιρετούμεν τον Μητροπολίτη πρώην Ίμβρου και Τενέδου και νυν Μητροπολίτη Μοσχονησίων κύριο Κύριλλο. Άγιε Μοσχονησίων, διηκονήσατε θυσιαστικώς την Ιερά Μητρόπολι Ίμβρου και Τενέτου επί 17 και πλέον έτη, από τον Σεπτέμβριο του 2002 μέχρι την πρόσφατη μετάθεσί σας. Υπήρξατε ο καλός ποιμενάρχης και πνευματικός πατήρ, ο φίλος και συμπαραστάτης των πιστών. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή σας εις την ανακαίνισι πολλών ενοριακών ναών και εξωκκλησίων μας, τα οποία στολίζουν και πάλιν το τοπίο της πατρίδος μας».

«Την Ίμβρο, την Τένεδο και τα μάτια μου»

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος αναφέρθηκε στην φυσική ομορφιά και την ιστορία των δύο νησιών της εκκλησιαστικής του επαρχίας, στους ανθρώπους τους και την βαθιά τους πίστη, στον προκάτοχό του, νυν μητροπολίτη Μοσχονησίων, αλλά και στην προσωπική του συγκίνηση και το αίσθημα ευθύνης που αισθάνθηκε όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης του ανακοίνωσε, τον περασμένο Μάρτιο, την εκλογή του.

«Σας κοιτώ στα μάτια και Σας υπόσχομαι εδώ ενώπιον όλων: την Ίμβρο, την Τένεδο και τα μάτια μου, Παναγιώτατε!» είπε εμφανώς συγκινημένος.

Προηγουμένως ανέφερε:«Εδώ και λίγους μήνες, είμαι ήδη κοντά στην αγαπημένη μου πνευματική νύμφη, στην θεόσωστη εκείνη ολκάδα που ονοματίζει τον κληρικό Κύριλλο σε Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο. Έτσι γνωρίζομαι αυτούς τους μήνες και έτσι θέλω να γνωρίζομαι έως τελευταίας μου αναπνοής. Ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος από δάκρυα και χαμόγελα είναι το όνομα των δύο αυτών νησιών μας. Ένας ολόκληρος κόσμος βουτηγμένος στο πέλαγος του ελέους του Θεού».

Στην τελετή ενθρονίσεως, που έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πρωτεύουσα της Ίμβρου, Παναγία, παρέστησαν ο προκάτοχος του νέου ποιμενάρχη, μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, οι μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, οι επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος, Αμορίου κ. Νικηφόρος, Αλικαρνασσού κ. Αδριανός και Αραβισσού κ. Κασσιανός, κληρικοί και άρχοντες οφφικίαλοι, ο γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι Ιμβριακών Σωματείων από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της νήσου και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες των Ομογενειακών σχολείων, καθώς επίσης και πιστοί από την Ίμβρο, την Πόλη, αλλά και Ίμβριοι από την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ