ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: «Συνάντηση του απόλυτου τίποτα» λένε τα Τέμπη- Παραμένει το χάσμα ανάμεσα στα μπλόκα

Μπλόκα αγροτών: «Συνάντηση του απόλυτου τίποτα» λένε τα Τέμπη- Παραμένει το χάσμα ανάμεσα στα μπλόκα
EUROKINISSI

Ως «συνάντηση του απόλυτου τίποτα» χαρακτηρίζουν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών την συνάντηση που είχε την Δευτέρα αντιπροσωπεία αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. 

Μάλιστα οι αγρότες χαρακτηρίζουν «αδιάβαστους» και «ψεύτες» τους υπουργούς και «εγκλωβισμένο» τον πρωθυπουργό και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους, καλώντας και τους αγρότες των άλλων μπλόκων αλλά και λοιπές κοινωνικές ομάδες να πυκνώσουν τις τάξεις τους, «για την επιβίωση όλων και κυρίως της χώρας».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Με άδεια χέρια και χωρίς ελπίδα μας επέτρεψε ο κ Τσίπρας να φύγουμε μετά την πολυπόθητη συνάντηση που θα μείνει στην ιστορία ως η «συνάντηση του απόλυτου τίποτα».

Από σήμερα μένουμε με τα ίδια προβλήματα στην πλάτη μας-ενδεχομένως και με λίγα παραπάνω-καθώς δεν έγινε καμία πρόταση σχετικά με τα προβλήματα που μας καίνε. Απελπιστικά μόνος ο πρωθυπουργός εγκλωβισμένος από τους αδιάβαστους και ψεύτες υπουργούς του, απογοήτευσε το σύνολο των εδώ και 35 μέρες εξεγερμένων αγροτών όλης της Ελλάδας. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα οδηγεί το καράβι στα βράχιά οι δε δηλώσεις της κ Γεροβασίλη αποτελούν εμπαιγμό.
Σαν Έλληνες αγρότες που σεβόμαστε τη δουλειά μας και αγαπάμε τη χώρα μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από την συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας.

Καλούμε όλα τα μπλόκα της χώρας, όλους τους συναδέλφους κα όλες τις κοινωνικές ομάδες να συνταχθούν σε έναν αγώνα για τη ζωή και την επιβίωση όλων μας αλλά κυρίως της χώρας μας. Συνεχίζουμε δυναμικά και μαχητικά».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ οι αγρότες των Τεμπών που από το πρωϊ της Τρίτης έχουν σκληρύνει περισσότερο την στάση τους, εξακολουθούν να διατηρούν κλειστή επ αόριστον την κοιλάδα των Τεμπών αλλά και την γέφυρα του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο, έχοντας προκαλέσει από το μεσημέρι κυκλοφοριακό έμφραγμα καθώς «αχρήστευσαν» και την εναλλακτική διαδρομή από τον παραλιακό άξονα του νομού που είναι και η πιο σύντομη.

Παραμένει το χάσμα ανάμεσα στους αγρότες

Από την πλευρά της για «μέτρα που δεν δίνουν καμία διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση τους» κάνει η λόγο η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων σε ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε.

Παράλληλα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης τα «πυρά» στρέφονται εκτός από την κυβέρνηση και προς τους αγρότες που συμμετείχαν στην συνάντηση και «αλληλοπεδηκλώνονταν στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου ποιός θα μπει πρώτος μέσα», και οι οποίοι, όπως αναφέρεται, «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι» και δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν για να καταγγείλουν - έστω για τα προσχήματα - την κυβέρνηση βγαίνοντας από την συνάντηση».

Οι αγρότες, που μετά την σύσκεψη εκπροσώπων 69 μπλόκων την Κυριακή στην Νίκαια, έχουν ζητήσει ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό- χωρίς όμως να έχουν πάρει μέχρις στιγμής απάντηση- επανέρχονται στο θέμα και ζητάνε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση στα πέντε αιτήματα που έχουν θέσει. Τονίζουν δε, ότι «η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων εκφράζει τα πραγματικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών κι αυτά θα διεκδικήσει μέχρι τέλους». Ενώ δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και αναφέρονται στην αυριανή μαζική μετάβαση αγροτών τόσο από την Νίκαια όσο και από άλλα μπλόκα στον Προμαχώνα.

Τα αιτηματα της Πανελλαδικής Επιτροπής περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Kλείνουν επ’ αόριστον το τελωνείο της Εξοχής

Την ίδια ώρα, κλείνουν επ' αόριστον το τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι αγρότες, θεωρώντας ότι τα προτεινόμενα κυβερνητικά μέτρα από τον πρωθυπουργό δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το μπλόκο του τελωνείου της Εξοχής, προχωρά σε επ’ αόριστον αποκλεισμό από τις 10 το βράδυ, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να αντιδρούν στις θέσεις της κυβέρνησης στον κλάδο.

Κλειστό παραμένει το τελωνείο του Προμαχώνα ενώ σε μπλόκο αντιποίνων προχώρησαν και οι Βούλγαροι. Το αποτέλεσμα είναι τα σύνορα να παραμένουν κλειστά και αό τις δύο πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ