ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στις Κεχριές: Δύσκολη η «μάχη» με τις φλόγες - Eνεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Φωτιά στις Κεχριές: Δύσκολη η «μάχη» με τις φλόγες - Eνεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Μεγάλη «μάχη» με τις φλόγες συνεχίζει να δίνει για δεύτερο 24ωρο η Πυροσβεστική στις Κεχριές Κορινθίας.

Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεχτη με τις Αρχές να προχωρούν σε νέες εκκενώσεις, στην περιοχή Σοφικό και της κοινότητας Ντράσα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, διότι, όπως εξήγησε, «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρ' ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Δείτε εικόνες κοντά στο χωριο Άγιος Ιωάννης:

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Παράλληλα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στην περιοχή Ξυλοκέριζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Hlektra.gr ο πυροσβέστης ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο για την κατάσβεση έχει χτυπήσει στο κεφάλι και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Δυσκολεύουν την κατάσβεση οι άνεμοι

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εκτός από τις φλόγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αναζωπυρώνονται συνεχώς, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά ελικόπτερα συνολικά, καθώς και τρία αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκκενώθηκαν και οι εξής οικισμοί: (Siemens, Αγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάννο και Αγιος Ιωάννης), καθώς και μια παιδική κατασκήνωση.

Δηλώσεις του αρχηγού της Πυροσβεστικής στο CNN Greece

Μιλώντας στο CNN Greece, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται μαζί με τις μονάδες που επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς, δήλωσε ότι ο έλεγχος της πυρκαγιάς ίναι σε καλύτερη κατάσταση από χτες, Τετάρτη, εκτός από κάποιες άκρες περιμέτρου που δημιουργούν αναζωπυρώσεις, δήλωσε.

Όπως είπε, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη έκταση.

«Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να περπατήσουμε όλη την έκταση αυτή γιατί είναι και το ανάγλυφο δύσβατο. Είναι παρθένο δάσος σε ορισμένα σημεία και μπορεί να εγκλωβιστεί κάποιος συνάδελφος. Παρ’ όλα αυτά είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση από χτες» ανέφερε.

Όλοι οι πυροσβέστες προσπαθούν σιγά σιγά να ελέγξουν τις εστίες, καθώς όπως διευκρίνισε «μία τέτοια πυρκαγιά δεν κλείνει έτσι άμεσα. Χρειάζεται υπομονή».

Σύμφωνα με τον κ. Κολοκούρη, «το θέμα είναι ότι δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή. Όλοι οι οικισμοί στα παράλια, στο Γαλατάκι και από εκεί στις Κεχριές, στα Λουτρά Ωραίας Ελένης, κανείς δεν κινδύνεψε, κανείς δεν έπαθε το παραμικρό».

«Όμως το πυροθερμικό φορτίο, η ζέστη του περιβάλλοντος, η πυκνή βλάστηση και η αναζωπύρωση που ανοίγει πάρα πολύ γρήγορα, σαν δαχτυλίδι, η κηλίδωση δηλαδή που λέμε εμείς, μας δυσκολεύει πολύ την πλήρη οριοθέτηση της πυρκαγιάς» κατέληξε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ένα από τα πιο δύσκολα μέτωπα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σώσουν τη Μονή Αγίου Θεράποντος.

115933072_1216682395357141_3520304874339513179_n.jpg

Το CNN Greece βρίσκεται στο σημείο της μεγάλης φωτιάς και μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τη μάχη των πυροσβεστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ