ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στις Κεχριές: Δεύτερη νύχτα συναγερμού - Βοηθά η πτώση των ανέμων

Φωτιά στις Κεχριές: Δεύτερη νύχτα συναγερμού - Βοηθά η πτώση των ανέμων
CNN Greece

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στις Κεχριές Κορινθίας, με την εικόνα να κρίνεται διαρκώς βελτιούμενη καθώς δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο φωτιάς που να επεκτείνεται, ωστόσο η κατάσταση απέχει από το να κριθεί ελεγχόμενη. 

Η ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή έχει μειωθεί, γεγονός που βοηθά το έργο κατάσβεσης, όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με διάσπαρτες μικρότερες εστίες αλλά και αναζωπυρώσεις σε ήδη καμένες εκτάσεις.

Στην ολονύχτια μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συνδρομή των εναέριων μέσων θα κριθεί με το πρώτο φως της Παρασκευής.

Η φωτιά καίει για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωτο σε δυσπρόσιτες περιοχές με πυκνή φυτοκάλυψη και για τον λόγο αυτό, η Πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία της.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκκενώθηκαν και οι εξής οικισμοί: Siemens, Αγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάννο, Άγιος Ιωάννης, Ντράσσα καθώς και μια παιδική κατασκήνωση.

Μία δεύτερη παιδική κατασκήνωση εκκενώθηκε στο Σοφικό, με απόφαση της διεύθυνσης της επιχείρησης. Όπως διευκρινίζει η Πυροσβεστική, δεν θα προωθηθεί η απομάκρυνση των κατοίκων του Σοφικού, καθώς κρίνεται ότι δεν συντρέχει κίνδυνος.

«Η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας είναι πλέον σε ύφεση. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα της είναι πολύ καλή», τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και "δύσκολη" πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ γιατί είναι «δύσκολη» η συγκεκριμένη πυρκαγιά:

«Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».

«Έχουμε οργανωμένο σχέδιο και για αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά την φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», υπογραμμίζει ο αντιστράτηγος, αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κήρυξε αργά το βράδυ της Πέμπτης την ανατολική Κορινθία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, είχε ζητήσει νωρίτερα από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

72 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Σε 72 ανήλθαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 19:00, χθες, Τετάρτη 22 Ιουλίου, έως την ίδια ώρα απόψε, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Συνολικά επιχείρησαν 805 πυροσβέστες με 318 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών πυροσβεστικών επιχειρήσεων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Δείτε εικόνες κοντά στο χωριο Άγιος Ιωάννης:

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Παράλληλα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στην περιοχή Ξυλοκέριζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Hlektra.gr ο πυροσβέστης ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο για την κατάσβεση έχει χτυπήσει στο κεφάλι και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Δηλώσεις του αρχηγού της Πυροσβεστικής στο CNN Greece

Μιλώντας στο CNN Greece, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται μαζί με τις μονάδες που επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς, δήλωσε ότι ο έλεγχος της πυρκαγιάς ίναι σε καλύτερη κατάσταση από χτες, Τετάρτη, εκτός από κάποιες άκρες περιμέτρου που δημιουργούν αναζωπυρώσεις, δήλωσε.

Όπως είπε, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη έκταση.

«Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να περπατήσουμε όλη την έκταση αυτή γιατί είναι και το ανάγλυφο δύσβατο. Είναι παρθένο δάσος σε ορισμένα σημεία και μπορεί να εγκλωβιστεί κάποιος συνάδελφος. Παρ’ όλα αυτά είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση από χτες» ανέφερε.

Όλοι οι πυροσβέστες προσπαθούν σιγά σιγά να ελέγξουν τις εστίες, καθώς όπως διευκρίνισε «μία τέτοια πυρκαγιά δεν κλείνει έτσι άμεσα. Χρειάζεται υπομονή».

Σύμφωνα με τον κ. Κολοκούρη, «το θέμα είναι ότι δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή. Όλοι οι οικισμοί στα παράλια, στο Γαλατάκι και από εκεί στις Κεχριές, στα Λουτρά Ωραίας Ελένης, κανείς δεν κινδύνεψε, κανείς δεν έπαθε το παραμικρό».

«Όμως το πυροθερμικό φορτίο, η ζέστη του περιβάλλοντος, η πυκνή βλάστηση και η αναζωπύρωση που ανοίγει πάρα πολύ γρήγορα, σαν δαχτυλίδι, η κηλίδωση δηλαδή που λέμε εμείς, μας δυσκολεύει πολύ την πλήρη οριοθέτηση της πυρκαγιάς» κατέληξε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ένα από τα πιο δύσκολα μέτωπα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σώσουν τη Μονή Αγίου Θεράποντος.

115933072_1216682395357141_3520304874339513179_n.jpg

Το CNN Greece βρίσκεται στο σημείο της μεγάλης φωτιάς και μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τη μάχη των πυροσβεστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ