ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στις Κεχριές: Συναγερμός για τρίτο βράδυ - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Φωτιά στις Κεχριές: Συναγερμός για τρίτο βράδυ - Συνεχείς αναζωπυρώσεις
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη «μάχη» με την πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην ήδη καμένη έκταση, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Συνολικά, στην περιοχή επιχειρούν το βράδυ της Παρασκευής 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε.

Νωρίτερα, για τον συντονισμό από αέρος συνέδραμαν ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματους, ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ήδη, πέντε κοινότητες του δήμου Κορινθίων κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της φωτιάς, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη.

Η συγκεκριμένη κήρυξη, σκοπός της οποίας είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και η διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου, θα ισχύει για έξι μήνες.

Πηγή: AP Photo/Petros Giannakouris

Από το μεσημέρι της Τετάρτης που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκκενώθηκαν και οι εξής οικισμοί: Siemens, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάννο, Άγιος Ιωάννης, Ντράσσα καθώς και μια παιδική κατασκήνωση.

Μία δεύτερη παιδική κατασκήνωση εκκενώθηκε στο Σοφικό, με απόφαση της διεύθυνσης της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα της είναι πολύ καλή».

«Είναι σημαντικό το γεγονός», προσθέτει, «ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και δύσκολη πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξήγησε γιατί είναι «δύσκολη» η συγκεκριμένη πυρκαγιά:

«Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε την Πέμπτη εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ