ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα, μπλοκάρουν τελωνεία κι αεροδρόμια

Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα, μπλοκάρουν τελωνεία κι αεροδρόμια
Αγρότες με τρακτέρ (φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Στα μπλόκα που έχουν στηθεί κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου παραμένουν οι αγρότες, πλην εκείνων του Ισθμού, που αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους μετά και την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία δεν έλαβαν τις διαβεβαιώσεις που ήλπιζαν.

Μεγάλη μερίδια του αγροτικού κόσμου κάνει λόγο για συναισθήματα «απογοήτευσης και οργής», ύστερα και από το «ναυάγιο» στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κι έτσι αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους κι έτσι την Τετάρτη θα προχωρήσουν σε πολύωρους και επ' αόριστον αποκλεισμούς, μετακινήσεις μπλόκων σε άλλα σημεία πιο κομβικά προς ενδυνάμωσή τους, αλλά και συνέχιση των διαβουλεύσεων, με στόχο να ενοποιηθούν όλοι σε μια κινητοποίηση εναλλακτικής μορφής μεν, καταλυτικής δε.

Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους και την Τετάρτη θα κλείσουν το απόγευμα από τις 18:00 και για μία ώρα την Αττική Οδό, στο 47ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα προς αεροδρόμιο.

Πάντως την ίδια μέρα άνοιξε το μπλόκο των αγροτών στον Ισθμό της Κορίνθου και από το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε παλαιά και νέα εθνική οδό. Οι αγρότες της Κορίνθου απομάκρυναν, όλο το πρωί σήμερα, από την εθνική οδό, τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που είχαν αναπτύξει εκεί για περίπου 35 ημέρες και δήλωσαν ότι εφεξής θα προβούν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Σε άνοιγμα της Κοιλάδας των Τεμπών και της γέφυρας του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο, προχώρησαν λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών σε ένδειξη καλής θελήσεως, επειδή όπως επεσήμαναν, ο καιρός επιδεινώθηκε και η κίνηση από τις εναλλακτικές διαδρομές είναι πιο δύσκολη.

Αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των συναδέλφων τους από το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και άλλα μπλόκα που πήγαν σήμερα στον Προμαχώνα.

Όπως αναφέρουν, η Κοιλάδα θα παραμείνει σήμερα ανοιχτή όλο το βράδυ και στην συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα πράξουν ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Την Τετάρτη, από όλες τις περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, αλλά και την Κρήτη, τη δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, δυνάμεις των μπλόκων κατευθύνονται με κάθε μέσον στο τελωνείο του Προμαχώνα, ενώ στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας στα Γιαννιτσά.

Στις 4 το απόγευμα οι αγρότες θα κλείσουν και την ΕΟ Λάρισας - Κοζάνης, στο ύψος του Αργυροπουλίου. Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 12 το βράδυ, στερώντας και αυτή την εναλλακτική διαδρομή και αφήνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα η κυκλοφορία να διεξάγεται μόνο από επαρχιακούς δρόμους, οι οποίοι περνούν μέσα από χωριά και εξυπηρετούν την τοπική κυκλοφορία.

Κλειστή επ’ αόριστον παραμένουν ο κόμβος στις Μικροθήβες και τους παράδρομους, η Αθηνών-Λαμίας στη Θήβα, ενώ τρακτέρ έχουν παραταχθεί και στο νομό Αττικής, κρατώντας κλειστό τον κόμβο Κορωπίου-Μαρκοπούλου στην Αττική Οδό.

«Ελευθέρας» έδωσαν λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έχουν στήσει μπλόκο για περισσότερο από ένα μήνα επί ελληνικού εδάφους. Η κίνηση έγινε σε «ένδειξη καλής θέλησης» και ενόψει του ραντεβού που ορίστηκε για αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Περνάνε όλα, τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία, αλλά και τα φορτηγά και οι νταλίκες», επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Ανέστης Κεμανετζόγλου, προσθέτοντας «ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που ήρθαν σήμερα στο Προμαχώνα από κάθε γωνία της χώρας».

Συνεχίζεται πάντως ο επ’ αόριστον αποκλεισμός του τελωνείου της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για τα φορτηγά και τις νταλίκες, και την Τετάρτη 10:00-15:00 και 17:00-22:30 θα είναι κλειστά για τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία.

Ο χάρτης των μπλόκων σε όλη τη χώρα

Στον παράδρομο του καζίνο, που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη, σταμάτησαν οι αστυνομικές δυνάμεις τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα από τα μπλόκα στην αερογέφυρα Θέρμης, τα Πράσινα Φανάρια, καθώς κι αυτού που βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.

«Πρόθεσή μας είναι να φτάσουμε στον σταθμό αφίξεων και αναχωρήσεων και να τον μπλοκάρουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης.
Η όλη κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και -μέχρι στιγμής- δεν έχει γίνει γνωστό πόσο θα διαρκέσει.

Τρίωρους αποκλεισμούς 12:00-15:00 και 18:00-20:00, και των παρακαμπτηρίων, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Δερβενίου στη Θεσσαλονίκη.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Αποφασίσαμε τον επ αόριστον αποκλεισμό του κόμβου Πορταριάς από τις 11 το πρωί και έτσι η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται από τη Θεσσαλονίκη μέσω Τρίγλιας και Πλαγίων, ενώ από Κασσάνδρα και Σιθωνία, μέσα από τα Μουδανιά», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης. Επίσης ο ίδιος ανέφερε ότι δύναμη από τα μπλόκα Νομού Χαλκιδικής θα μεταβεί στο τελωνείο του Προμαχώνα την Πέμπτη «μιας και σήμερα θα είναι επάνω πολύς κόσμος από διάφορα σημεία της Ελλάδας» διευκρίνισε.

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Από τις 12 το μεσημέρι, έως και την ίδια ώρα το βράδυ θα είναι κλειστή και η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 19:00 έως τις 23:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, συνεχίζεται ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός, ενώ επί τάπητος τίθενται και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης.

Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Σε χθεσινή γενική συνέλευση τέθηκε από τάπητος ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός και του άλλου ρεύματος, επί της Εγνατίας οδού Βέροιας-Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί το μεσημέρι.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00 αντίστοιχα) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο βρίσκεται υπό κατάληψη υποκατάστημα χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο χρονικό διάστημα 10.00-15.00, ενώ στη συνέχεια θα γίνει γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί ή μη, η μετακίνηση του μπλόκο στο Νησέλι Νομού Ημαθίας, όπως μας επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Γιάννης Καρακασίδης. Στην αερογέφυρα Αλεξιάδη στην Κατερίνη, στις 18.00 κλείνει και πάλι επ αόριστον ο δρόμος, όπως μας τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστος Βάγιας.

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, το σημείο έχει κλείσει επ΄αόριστον από χθες το μεσημέρι.

Συμβολικό αποκλεισμό προγραμματίζουν στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (δεύτερος 24ωρος αποκλεισμός σήμερα από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (10:00-16:00 και 18:00-00:00 αποκλεισμός). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων στα τελωνεία, δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.

Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).

Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.

Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από προχθές στις 17:00 χθες το απόγευμα οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

Οι αγρότες του Έβρου αποφάσισαν να μετακινήσουν το μπλόκο από το τελωνείο των Κήπων και να το ενώσουν με το μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης. Στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης οι αγρότες προγραμματίζουν να καταλάβουν με τα τρακτέρ τους το κέντρο της Αλεξανδρούπολης με επίκεντρο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μπλόκα σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα

Οι αγρότες της Λακωνίας και της Αρκαδίας παραμένουν στα μπλόκα και τα ενισχύουν, μεταφέροντας στη Νεστάνη τα τρακτέρ που βρίσκονταν στον Ισθμό και περιμένουν διευκρινήσεις σε επιμέρους ζητήματα από τα αρμόδια υπουργεία για θέματα που συζητήθηκαν και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.

Σήμερα, οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης, από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ, ενώ στη Λακωνία παραμένουν ενεργά τα μπλόκα σε Βλαχιώτη, Λίμνη και γέφυρα Ευρώτα, την οποία θα αποκλείσουν, σήμερα, από τις 7.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ.

Τη γέφυρα του Πάμισου, που ενώνει τη Μεσσήνη με την Καλαμάτα, θα κλείσουν σήμερα, από τις 2:30 μετά το μεσημέρι έως και τις 5:00 το απόγευμα, οι αγρότες της Μεσσήνης, που ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους.

Εξάλλου, το "μέτωπο" των αγροτών της Τριφυλίας καλά κρατεί, καθώς από τις 4:00 έως και τις 6:30 το απόγευμα κλείνουν και πάλι τον κόμβο στο Καλό Νερό, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία και Καλαμάτα.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στα μπλόκα της Κάτω Αχαΐας και του Κουρτεσίου Ηλείας, προκειμένου να ληφθούν νέες αποφάσεις.

Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία εξακολουθεί να παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, έκτος από τρεις ώρες κάθε πρωί 06:00 με 10:00, ώστε να περνούν βαρέα οχήματα και φορτηγά που μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Όσον αφορά τη συνένωση με το μπλόκο των αγροτών που βρίσκεται στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κώστας Πουρνάρας είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «τις προηγούμενες ημέρες ήλθαν κάποιοι συνάδελφοι και αν αποφασίσουν τελικά να μετακινηθούν στο Κεφαλόβρυσο, θα είναι καλοδεχούμενοι».

Σχετικά με τους αποκλεισμούς στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες θα κλείσουν σήμερα την εθνική οδό Αμφιλοχίας - Λευκάδας, από τις 12:00 έως και τις 14:00, στον κόμβο του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Επίσης, στις 7 το βράδυ αγρότες θα κλείσουν για μία ώρα την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στη Αχαΐα, αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, αναμένεται να κλείσουν τον δρόμο από τις 4 το απόγευμα μέχρι και τις 10 το βράδυ. Στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις τους.

Ακόμη, αγρότες της Αιγιάλειας συνεχίζουν τον καθημερινό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών από τις 7 το βράδυ έως και τις 10 στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, οι αγρότες που βρίσκονται του μπλόκου του Κουρτεσίου θα πραγματοποιήσουν απόψε συνέλευση ώστε, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Ανδρέας Τσουκαλάς, να γίνει ενημέρωση και να ληφθούν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις. Επίσης, ο Ανδρέας Τσουκαλάς ανέφερε ότι οι αγρότες δεν θα κλείσουν σήμερα την εθνική οδό Πατρών - Πύργου.

Ακόμη, οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με ολιγόωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου.

Αποφασίζουν οι αγρότες της Κρήτης

Σε σύσκεψη που θα γίνει το απόγευμα, στο Ηράκλειο, αναμένεται να αποφασίσουν οι αγρότες της Κρήτης για τις επόμενες κινήσεις τους, μετά την άκαρπη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους άλλων μπλόκων της χώρας, στην οποία δεν είχαν πάρει μέρος αγρότες από το νησί.

Η διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού των αγροτών όλης της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 σήμερα το απόγευμα, στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη διάρκεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, παραμένει και σήμερα το μπλόκο που έχουν στήσει οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου στην εθνική οδού Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα, εν αναμονή των αποφάσεων του Συντονιστικού οργάνου, καθώς και το μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου.

Εξάλλου, αγρότες από την Ιεράπετρα Λασιθίου αποφάσισαν να μεταβεί αντιπροσωπείας τους, αύριο, στον Προμαχώνα, για να έχει συνάντηση με τους αγρότες της περιοχής.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ