ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις: Έξοδος δύο ταχυτήτων για το Δημόσιο

Συντάξεις: Έξοδος δύο ταχυτήτων για το Δημόσιο
Δημόσιοι υπάλληλοι (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Ανατροπές σε ότι αφορά τα όρια συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συζητείται στη Βουλή μετά τις ενστάσεις που είχε προβάλει η τρόικα.

Σύμφωνα με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στους μόνιμους υπαλλήλους να παρατείνουν την παραμονή τους στην υπηρεσία μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ μέχρι σήμερα απολύονταν υποχρεωτικά όταν συμπλήρωναν το 60ό έτος και είχαν 35 έτη αμιγούς δημόσιας υπηρεσίας.

Όμως από την άλλη, οι μόνιμοι υπάλληλοι που δεν βγαίνουν στη σύνταξη με δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις θα απολύονται υποχρεωτικά στο 62ο έτος της ηλικίας τους εφόσον συμπληρώνουν και 40 χρόνια εργασίας. Διαφορετικά θα μένουν στην υπηρεσία μέχρι να πιάσουν τα 40 χρόνια, και όχι πέραν του 67ου έτους, οπότε και θα απολύονται αυτοδίκαια από το Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η αρχική διάταξη έλεγε ότι η αυτοδίκαιη απόλυση των υπαλλήλων γίνεται στα 60 με 35 έτη αλλά οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να ζητήσουν να παραμείνουν και πέραν του 60ού έτους για όσο διάστημα ήθελαν. Η επιλογή αυτή εξυπηρετούσε όσους ήθελαν να μείνουν για ένα, δύο χρόνια ακόμη καθώς λόγω θέσης και επιδομάτων οι αμοιβές τους θα ήταν μεγαλύτερες από τη σύνταξη.

Η τρόικα είχε διαφωνήσει με τη διατύπωση αυτή και ζήτησε να καταργηθεί τελείως η απόλυση στα 60 και όσοι μένουν να απολύονται υποχρεωτικά στα 67, εκτός και αν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τα όρια ηλικίας που ισχύουν από το νόμο.

Η τροπολογία αλλάζει το άρθρο 155 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και προβλέπει ότι ο υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του και καταργείται η παράγραφος του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων που προέβλεπε την απόλυση στα 60 με 35 έτη.

Με το νέο καθεστώς οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μπορούν να μείνουν ως και 7 έτη πριν απολυθούν από το Δημόσιο (στα 67 αντί 60) ενώ σε κάθε περίπτωση θα μπορούν να αποχωρήσουν με παραίτηση οποτεδήποτε θελήσουν εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα κατά περίπτωση όρια ηλικίας που ισχύουν κάθε φορά.

Η τροπολογία επιφέρει αύξηση δαπάνης στον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να καταβάλλει μισθούς για μεγαλύτερο διάστημα σε όσους δεν αποχωρούν πριν από τα 67.

Άλλη τροπολογία παρέχει το δικαίωμα να επανέλθουν στην υπηρεσία όσοι απολύθηκαν από το Δημόσιο από τις 16 Αυγούστου 2015 και μετά λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας των 60 ετών και της 35ετίας, εφόσον υποβάλλουν αίτημα μέσα σε ένα μήνα από την ψήφιση του νόμου.

Η επιστροφή θα έχει 3 προϋποθέσεις: αξιολόγηση του αιτήματος από υπηρεσιακό συμβούλιο που θα αποφανθεί υπέρ της επαναφοράς τους, τοποθέτηση είτε στην ίδια είτε σε άλλη θέση ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας και κατάργηση του επιδόματος που έπαιρναν όσοι είχαν επιτελικές θέσεις.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ