ΕΛΛΑΔΑ

ΓΓΠΠ: Αναβαθμίστηκε το 112 - Με απόλυτη ακρίβεια ο εντοπισμός όσων καλούν

ΓΓΠΠ: Αναβαθμίστηκε το 112  - Με απόλυτη ακρίβεια ο εντοπισμός όσων καλούν
Pixabay

Μια πολύ σημαντική αναβάθμιση έγινε στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης 112, που μπορεί να φανεί σωτήριο σε ανθρώπους οι οποίοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο σε απομακρυσμένες περιοχές ή άτομα με αναπηρία που χρήζουν άμεσης βοήθειας, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, με απόλυτη ακρίβεια γίνεται πλέον ο γεωεντοπισμός όλων όσοι καλούν τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Εκτάκτου Ανάγκης 112, από «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα Android, μετά την υλοποίηση ενός προγράμματος, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Google και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet).

Το πρόγραμμα, μετά από πιλοτική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 20 Ιουνίου έως και 14 Ιουλίου, στην Αττική, στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης του 112, υλοποιήθηκε επίσημα από την ΓΓΠΠ, από τις 15 Ιουλίου, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η υπηρεσία Android Emergency Location Service (ELS) για κινητά με λειτουργικό σύστημα Android σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μία υπηρεσία αυτόματου εντοπισμού της ακριβούς θέσης του καλούντος σε περιπτώσεις κλήσης του 112 ή αποστολής μηνύματος από έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Για όσο διαρκεί η κλήση, η συσκευή ενεργοποιεί αυτόματα την υπηρεσία γεωεντοπισμού της και συλλέγει δεδομένα θέσης. Μόλις βρεθεί η θέση του κινητού με ικανή ακρίβεια, η πληροφορία αποστέλλεται άμεσα στο 112.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓΠΠ, ο εντοπισμός γίνεται πλέον με αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού, εφόσον ο καλών χρησιμοποιεί υπάρχουσες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας (Wi-Fi, GPS, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και αισθητήρες που υπάρχουν στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα). Η ακρίβεια εντοπισμού, σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν είναι καλύτερη των 100 μέτρων, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους στο 90% των περιπτώσεων. Μέχρι τώρα ο εντοπισμός γινόταν με βάση τον σταθμό της κεραίας της περιοχής απ' όπου γινόταν η κλήση, με ακρίβεια της τάξης των 500 μέτρων έως 40 χιλιομέτρων.

Από την ΓΓΠΠ επισημαίνεται ότι: «Το ELS αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του 112, επειδή επιτρέπει στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή) να φτάνουν ταχύτερα στον άνθρωπο που χρειάζεται επείγουσα βοήθεια. Η υπηρεσία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ατόμων σε ορεινούς όγκους, σε απομονωμένες περιοχές, στην ύπαιθρο γενικότερα, αλλά και στη θάλασσα. Επιπλέον, η υπηρεσία αυτή βελτιώνει σημαντικά την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι πλέον εφικτός ο γρήγορος εντοπισμός της θέσης των συνανθρώπων μας που επικοινωνούν με το 112 μέσω SMS».

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και λειτουργεί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα που έχουν λειτουργικό Android (έκδοση 4.1 ή νεότερη) και έχουν σύνδεση οποιασδήποτε μορφής (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, κάρτα κλπ.) με οποιονδήποτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, όταν βρίσκονται εντός του δικτύου του παρόχου τους και έχουν ξεκλειδώσει την κάρτα SIM του κινητού τους. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης του 112 στη χώρα μας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης της λειτουργίας για χρήστες περιαγωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ