ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην Ευρώπη με φόντο τα αυξημένα κρούσματα

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην Ευρώπη με φόντο τα αυξημένα κρούσματα
AP Photo / Pavel Golovkin

Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στην Ε.Ε. η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αναθεώρησε την Τετάρτη την ταξιδιωτική οδηγία του για το Βέλγιο, χαρακτηρίζοντας περιοχή «υψηλού κινδύνου» την επαρχία της Αμβέρσας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Covid 19.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν από την περιοχή αυτή, εκτός και αν επιδείξουν πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Την ίδια στιγμή, στο Βέλγιο «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνεται και πάλι από τα τέλη Ιουλίου, ιδίως στην επαρχία της Αμβέρσας (…) για αυτό το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ την κήρυξε ζώνη υψηλού κινδύνου», εξήγησε το υπουργείο στον ιστότοπό του, προτρέποντας τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στην περιοχή αυτήν.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, η Γαλλία ανακοίνωσε 1.695 νέα κρούσματα Cοvid 19 τις τελευταίες 24 ώρες (με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στα 194.029).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 30 Μαΐου, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε 24ωρη βάση ήταν 1.828, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο επισήμανε επίσης πως ο αριθμός των ασθενών νέου κορωνοϊού στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της Γαλλίας μειώθηκε κατά 4, στους 384, έπειτα από αύξηση επί δύο συνεχόμενες ημέρες.

Μέσω Διαδικτύου τα μαθήματα στην Ρουμανία

Παράλληλα, τα σχολεία στη Ρουμανία θα επαναλειτουργήσουν από τις 14 Σεπτεμβρίου, κατά περίπτωση, κάτι που σημαίνει ότι στις πόλεις που πλήττονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι πιθανόν να γίνονται τα μαθήματα μέσω του Διαδικτύου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

Τις τελευταίες 15 ημέρες τα κρούσματα στη Ρουμανία ξεπερνούν τα 1.000 σε 24ωρη βάση (εκτός από μία ημέρα). Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 56.550 αφότου έφτασε η πανδημία στη χώρα, στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι νεκροί ανέρχονται σε 2.521.

Η Ρουμανία έχει παρατείνει την κατάσταση συναγερμού μέχρι τα μέσα Αυγούστου και έχει επιβάλλει τοπική καραντίνα σε ορισμένες κωμοπόλεις και χωριά όπου καταγράφονται συρροές κρουσμάτων.

«Για τα περισσότερα παιδιά (η επαναλειτουργία) σημαίνεται ότι θα πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο. Υπάρχουν τρία σενάρια, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε πόλη. Ο τρόπος που θα λειτουργεί το κάθε σχολείο θα αποφασιστεί από τις τοπικές αρχές», είπε ο πρόεδρος.

Στις πόλεις όπου τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφεται μόνο 1 κρούσμα ανά 1.000 κατοίκους, τα παιδιά θα επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις. Σε εκείνες με 3 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και ορισμένες τάξεις, ενώ στις υπόλοιπες τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά. Στις πόλεις με πάνω από 3 κρούσματα, τα μαθήματα θα γίνονται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιοχάνις, πολλές πόλεις σήμερα βρίσκονται στη δεύτερη κατηγορία ενώ υπάρχουν και 50 όπου τα σχολεία δεν θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το ρουμανικό παράρτημα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children προέτρεψε τις αρχές να φροντίσουν ούτως ώστε όλα τα παιδιά να τύχουν ίσης μεταχείρισης.

«Το βασικό είναι όλα τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο με ασφάλεια και με ίση πρόσβαση», τόνισε.

15 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Δεκαπέντε νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου το απόγευμα της Τετάρτης.

Τα κρούσματα προέκυψαν μέσα από σύνολο 3.132 εργαστηριακών διαγνώσεων και αφορούν κυρίως περιστατικά που εντοπίστηκαν μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αναλυτικά, από 186 δείγματα μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψαν 7 κρούσματα. Από 846 δείγματα στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Από 1.081 δείγματα μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα. Από 227 δείγματα στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε ένα κρούσμα και από 52 δείγματα στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν άλλες 740 τυχαίες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.195.

Τέλος, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο τέσσερις ασθενείς σε καλή γενική κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ