ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με τους «σκληρούς» αγρότες

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με τους «σκληρούς» αγρότες
CNN Greece

Έληξε λίγο μετά τις 13:30 η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες.  

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Εξερχόμενος ο εκπρόσωπος των αγροτών Βαγγέλης Μπούτας έκανε ένα απολογισμό του αγώνα και άφησε να ενοηθεί ότι θα εισηγηθούν στην Ολομέλεια αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Περισσότερα σε λίγο

[Νωρίτερα]

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών από τη Νίκαια, τον Προμαχώνα και τα Μάλγαρα και πραγματοποιείται μετά από αίτημα των εκπροσώπων 69 μπλόκων που συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου που περνάει δύσκολα

είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.


Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Δεν συμφωνώ με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων και συνεπώς η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

agrotes2

Το ραντεβού διεξάγεται χωρίς μεγάλες προσδοκίες καθώς οι συγκεκριμένοι αγρότες κρατούν σκληρή στάση και δεν συμμετείχαν στο ραντεβού των υπόλοιπων αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα στις αρχές της εβδομάδας.

agrotes3

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις από το βήμα της Βουλής χθες και ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.

Αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν οι αγρότες και στη πρόταση που κατέθεσε για να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα.

«Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα υψηλά εισοδήματα των αγροτών που είναι στο 5%», ανέφερε και τόνισε ότι θα προστατέψουμε το 95% των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα».

Την ίδια στιγμή, πήρε αποστάσεις από την πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη να διατάξει εισαγγελική παραγγελία για τα μπλόκα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αφορούσαν την τήρηση της νομιμότητας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται "οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί" και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.

Από την άλλη, τόνισε ότι "όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας", αναφερόμενος, ευθέως, όπως τόνισε, στον Προμαχώνα.

Τόνισε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, τους κινητοποιημένους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου.

Επιμένους στις προτάσεις τους οι αγρότες της Νίκαιας

Από την πλευρά τους, ο αγρότες της Νίκαιας, που είχαν ζητήσει να συναντήσουν ξεχωριστά τον πρωθυπουργό αναμένεται να καταθέσουν το κείμενο των θέσεων που είχαν δημοσιοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και να ζητήσουν, εκ νέου, έναρξη του διαλόγου από μηδενικής βάση.

Τα αιτηματα της Πανελλαδικής Επιτροπής περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Ανοιχτός ο Ισθμός

Από χθες παραμένει ανοιχτός ο Ισθμός καθώς το μπλόκο των αγροτών στον Ισθμό της Κορίνθουαποσύρθηκε και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου-Αθήνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε παλαιά και νέα εθνική οδό.

Νωρίς το πρωί, οι αγρότες της Κορίνθου απομάκρυναν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα από την εθνική οδό που είχαν αναπτύξει εκεί και δήλωσαν ότι εφεξής θα προβούν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Μικροθήβες: «1.017 τρακτέρ θα βρεθούν έξω από το Μαξίμου»

«Όταν μπαίνουν σπίτι σου να σε ληστέψουν, αντιδράς», φωνάζουν οι αγρότες από τα μπλόκα των Μικροθηβών.
Μιλώντας στο CNN Greece o κ. Μίλτος Μπασδάνης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούν τρακτέρ στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά αυτή τη φορά όπως είπε «δεν θα είναι 17, θα είναι 1.017 και θα φτάσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου».

Ξεκαθαρίζει παράλληλα πως δεν θα κατέβουν τα τρακτέρ για να γίνει σάλος και να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, αλλά για να δει η κυβέρνηση το μέγεθος του προβλήματος και πως δεν πρόκειται να δεχθούν να «υπογράψουν την καταδίκη μας», όπως λέει ο κ. Μπασδάνης.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είπε χαρακτηριστικά πως «πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι».

Όσον αφορά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, για τα μπλόκα των αγροτών και τον αποκλεισμό των εθνικών και περιφερειακών δρόμων, ο κ. Μπασδάνης αρκέστηκε στη φράση «πρώτη φορά αριστερα»

Από το τελωνείο των Κήπων του Έβρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

«Δεν παρακωλύουμε τις συγκοινωνίες» λέει στο CNN Greece o κ. Αθανάσιος Γκιλάκης από το μπλόκο του Έβρου, απαντώντας στην κίνηση της κας Κουτζαμάνη. «Εμείς ειδικά στα μπλόκα στο τελωνείο του Έβρου των Κήπων, δεν παρακωλύουμε την κυκλοφορία κανενός οχήματος είτε ΙΧ, είτε εμπορικού φορτηγού».

Τα αγροτικά μηχανήματα των αγροτών του μπλόκου στο τελωνείο των Κήπων του Έβρου, έχουν μεταφερθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, χωρίς αυτό να σημαίνει σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γκιλάκης, πως σταματάει ο αγώνας, αντίθετα παίρνει άλλη μορφή.

Επόμενη κίνηση των αγροτών του μπλόκου του Έβρου, για σήμερα το απόγευμα ήταν να μπουν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης με τα τρακτέρ, ενώ αύριο θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό της εφορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ