ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες στην Εύβοια: Δύο νεκροί, εγκλωβισμένοι πολίτες και καταστροφές

Πλημμύρες στην Εύβοια: Δύο νεκροί, εγκλωβισμένοι πολίτες και καταστροφές
eviathema.gr

«Είναι εφιαλτικές οι στιγμές που ζούμε»: με τα λόγια αυτά περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί το πρωί της Κυριακής στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, αναφερόμενος στο… σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Θάλεια» που κατά πληροφορίες άφησε πίσω της δύο νεκρούς, δεκάδες εγκλωβισμένους και σοβαρά προβλήματα.

Την είδηση των θανάτων των δύο ηλικιωμένων -ένας άνδρας 86 ετών και μια γυναίκα 85 ετών- επιβεβαίωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Όπως είπε ο ίδιος, οι ηλικιωμένοι δεν ζούσαν στο ίδιο σπίτι αλλά ήταν και οι δύο κάτοικοι της περιοχής Πολιτικά.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Ψαθάς είπε πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για ένα τρίτο άτομο που αγνοείται.

«Ήδη έχουν καταγραφεί δύο νεκροί ένας άνδρας 85 χρονών και μία γυναίκα 86 χρονών που έμειναν σε διαφορετικά σπίτια, εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους... Αναζητούμε έναν ακόμη και ελπίζουμε να μην είναι ο τρίτος νεκρός».

Η «Θάλεια» συνεχίζει να σφυροκοπά μεγάλο μέρος της Εύβοιας ενώ ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν εκτός από τα Πολιτικά και στα Ψαχνά και αργότερα στο Μπουζί, στον κάμπο του Βασιλικού και στο Λευκαντί.

Τα ρέματα φούσκωσαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και είναι πλέον αδιάβατοι ενώ η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει για τον απεγκλωβισμό τουλάχιστον 25 ατόμων.

Σύμφωνα με το ΑθηναϊκόΜακεδονικό Πρακτορείο, από τη 1:00 τα ξημερώματα η Πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις από ανθρώπους που εγκατέλειπαν το αυτοκίνητό τους, άλλους που παρασύρονταν από ορμητικά νερά ή αναζητούσαν καταφύγιο σε ταράτσες κτηρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έζησαν εφιαλτικές στιγμές.


Κλήσεις γινόταν και από ένα camping της περιοχής ωστόσο όμως ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν μέχρι το συγκεκριμένο σημείο και δόθηκε εντολή να γίνουν κάποιες επείγουσες μεταφορές από το Λιμενικό καθώς η προσέγγιση ήταν δυνατή μόνο από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν με 72 πυροσβέστες με 26 οχήματα και λέμβους, ενώ απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για να συνδράμει στις έρευνες.

Η τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr αναφέρει πως οικογένειες με παιδιά εγκλωβίστηκαν σε διαφορετικά σημεία των περιοχών με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη όλη τη νύχτα προκειμένου να μεταφέρει τους εγκλωβισμένους σε ασφαλή σημεία.

Σε αρκετά σημεία το ύψος του νερού έφτασε το 1,5 μέτρο.

«Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση

«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια.

«Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρών βροχοπτώσεων), που επικρατούν στην περιοχή της Εύβοιας, έχει διακοπεί στα κάτωθι σημεία:

• στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η έως την 45η χ/θ και
• στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Λεπούρων, στο ύψος της γέφυρας Βασιλικού Χαλκίδας.

Επιπλέον, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, σε πολλές επαρχιακές οδούς, στις περιοχές των Πολιτικών, των Ψαχνών, της Καστέλλας, του Αγίου Νικολάου Βασιλικού (Μπούρτζι), των Φύλλων του Βασιλικού και του Μαντουδίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ