ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη

Χαρδαλιάς: Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη
CNN Greece / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Στην Εύβοια βρέθηκε την Κυριακή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη πέντε νεκρών και δύο αγνοουμένων ενώ παράλληλα είπε πως εάν λειτουργούσε το 112 «θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».

«Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος προηγουμένως είχε αναφέρει πως δόθηκε υπεράνθρωπος αγώνας από την Πυροσβεστική για να σωθούν ζωές.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως είναι δύσκολη μέρα σήμερα, η οποία έρχεται μετά από δύσκολη νύχτα, επισημαίνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες. «Η περιφέρεια, οι δήμοι της περιοχής, η Πολιτική Προστασία, όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες» συμπλήρωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες και η τελευταία επιβεβαιωμένη μέτρηση που έχουμε είναι πάνω από 350 χιλιοστά».

«Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, πολλοί απεγκλωβισμοί. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν», τόνισε.

Ο υφυπουργός επισήμανε σ΄αυτό το σημείο, πως «είμαστε μπροστά σε φαινόμενα τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Φαινόμενα τα οποία δεν έχουμε ξαναζήσει, που όσο και να βασιστούμε σε μοντέλα πρόβλεψης, αποδεικνύεται ότι η κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν».

Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις περιοχές, όλοι οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, η περιφέρεια, «έτσι ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία». «Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Ήταν πολύ σημαντικό ότι από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαμε τα φαινόμενα …, ξέραμε ότι στην ευρύτερη περιοχή θα υπάρξει πρόβλημα, βέβαια με λιγότερα δεδομένα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» προσέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς και ευχαρίστησε όσους εμπλέκονται και δίνουν -όπως είπε- τιτάνιο αγώνα, και ειδικά τους άνδρες των ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι με διάφορους τρόπους, από αέρος, με λέμβους, με ειδικά μηχανήματα, σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς μπόρεσαν κι έσωσαν πάρα πολλές ζωές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ